Скандалът между Бойко Борисов и Елена Йончева е сред актуалните политически теми на вестниците в понеделник.

"Борисов за Елена Йончева: Бяхме принудени да платим 2 млн. лв., договоpени от нейния мъж "Като иска да ме съди, аз ще aктивизиpам Специализиpаната пpокypатypа да извади вcичко, ĸоето cме платили. С поcтановление cме платили близо 2 млн. лева, защото бяxме пpинyдени от нейния мъж. Възмyтиx cе от нейното поведение cpещy Делян Добpев, защото знам кaкво cа пpавили. Не може Елена Йончева в медия да се обpъща по такъв начин cpещy Делян Добpев, който е интелигентен човеĸ и джентълмен. Споpед мен, xоpата не се интеpеcyват от това", коментиpа Бepиcов cкaндала c Елена Йончева." - в. "24 часа".

"Нинова защити Елена Йончева Гоcпожа Йончева показа лицето на yпpавлението на ГЕРБ и полyчи pеaцията на Боpиcов. Надяваме cе в най-cкоpо вpеме тя да го оcъди. Не може да cе xвъpлят такива обвинения, които не почиват на никаква фактология. "Не cъм била депyтат пpез 2008 г. и не cъм cе интеpеcyвала кaкво cе е cлyчило c Данкa Панчова. А и какво е yчаcтието на Елена Йончева в това?". Така лидеpът на БСП коментиpа появилата cе "фpенскa вpъзкa" - намеците, че cтава дyма за cлyчая c отвлечената от cомалийcки пиpати бългаpкa. Тогава жypналиcткaта заcне yникaлни кaдpи от там за които от ГЕРБ твъpдят, че cа платени милиони дъpжавни паpи..." - в. "24 часа".

"Елена Йончева: Ако се окаже, че Борисов лъже - да напусне политиката С постановления сме платили близо 2 милиона, договорени от тогавашния й мъж, отвърна Борисов Убедена съм, че става въпрос за голяма лъжа. Ако се докаже, че това, което говори Борисов, не е лъжа, съм готова да се откажа от всякаква политическа дейност и да изляза от парламента. Но ако се докаже, че Борисов лъже, ако е мъж и има чест, и достойнство на държавник, тогава той да поеме отговорността и да напусне политическата сцена. Това заяви пред БТВ Елена Йончева, водач на листата на БСП в Хасково, съобщиха от пресцентъра на партията. Според нея не може от позицията на два пъти министър-председател, от позицията на силата, да хвърля "такава кофа с лъжи върху един човек, който 20 години е работил журналистическата професия и е дал най-доброто, на което е способен. Нямам никакво съмнение, че този човек ще бъде осъден... През май 2013 г. имаше задочен скандал по същия повод само че между Йончева и бившия тогава транспортен министър Ивайло Московски. Тогава той заяви, че през май 2009 г. Йончева е летяла за Сомалия с правителствен самолет и че "престоят и действията на Елена Йончева, когато ходи да говори с партизаните и бунтовниците в Сомалия, след това струваха на нашата държава няколко милиона лева". "Разбира се, не всеки журналист има честта и възможността да е приятел на лидера на БСП Сергей Станишев, за да постигне тези "добри ефекти" за държавата си. Но това е факт. След като има желание да дава мнение навсякъде с писма и опровержения, нека сега да коментира и това. Нейните действия в Сомалия струваха на нашата държава няколко милиона лева. След това трябваше да се разплатим към Франция и ние платихме тази сума - правителството на ГЕРБ. Нека тя да разкаже", посочи Ивайло Московски. "Нито полетът до Сомалия, нито снимките са направени с финансовото, логистично или организационно съдействие на която и да е била българска или чужда държавна институция", отговори тогава Елена Йончева..." - в. "Сега".

Предизборните сблъсъци по други теми също са широко отразени от всекидневниците.

"Понеже сега се говори за Европа на 1-2 скорости, гледайте на 26-ти не да завършим на задна. Влади Горанов го пратих тука водач, от практични подбуди и като минаваме през селата и градовете, гледаме на картата къде и какви пари сме дали." Това заяви в Силистра лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, придружен от Томислав Дончев и Владислав Горанов. "Гарантирам ви повече инвестиции, работа, строителство, безкомпромисна битка с корупцията и бюрокрацията, с контрабандата. 4,7 млрд. събрахме повече от борба с контрабандата за две години. 880 милиона финансов излишък оставихме в държавния бюджет само за месец януари. Две години държахме 3,6% ръст на икономиката. Само за месец друго управление падна до 2,5%. Трябва да успокоим несигурността в държавата и икономиката като спечелим парламентарните избори", подчерта Борисов. Според бившия премиер трябва да има стабилност, за да има повече пари в държавата, с които да се вдигнат доходите и пенсиите на хората. Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че в следващ управленски мандат няма да допусне повече компромиси. "Ще премахнем бюрокрацията", увери присъстващите Бойко Борисов. Той заяви, че ГЕРБ ще настоява за въвеждането на мажоритарния вот, защото има силни и доказали се личности в партията. Борисов бе категоричен, че има силите да продължи да води България напред и коментира, че няма по-добър екип от този на ГЕРБ." - в. "Стандарт".

"Тома Томов в Белица: Не допускайте Бойко Борисов и ГЕРБ да ни водят в грешната посока "Българският народ е настръхнал, не той е узрял и силно желае една достойна промяна, която да изправи България на подобаващото й се място на вътрешната и външна политическа сцена. Затова ние сме длъжни да бъдем част от тази промяна". Това заяви в гр. Белица водачът на листата на "БСП за България" Тома Томов. Според него корупцията е от най - големите ни проблеми. "Разпростряла се е от най-високите до най-ниските етажи на властта", допълни той. По думите му, именно настоящата ситуация в страната го е накарала да се включи в политиката... "Родината ни отдавна се движи по грешен път и е време да го променим, не допускайки ГЕРБ и Бойко Борисов да ни водят в грешната посока", сподели пред присъстващите Тома Томов..." - в. "Труд".

"Видеонаблюдението в изборните помещения при произвеждане на изборите за народни представители на 26 март ще бъде изключено, реши Централната избирателна комисия (ЦИК) в петък. В деня на изборите от 7 часа до края на изборния ден, но не по-късно от 21 часа камерите ще бъдат изключени, а техните обективи - закрити. Контролът дали има работещи камери в помещенията ще се осъществява от районните избирателни комисии. По време на разискванията е било предложено видеонаблюдението да остане включено, защото секционните избирателни комисии трябва да работят в условията на прозрачност. Идеята е била камерите да бъдат насочени само към изборното помещение, но не и към кабината за гласуване. Аргументите против това предложение са били, че по този начин се нарушават общите принципи на Изборния кодекс за осигуряване на равно избирателно право с тайно гласуване, както и свободно изразяване волята на избирателите. Включените камери в изборния ден в част от секциите, а в други- не, би поставило в неравнопоставеност избирателите. При гласуване на предложението обаче ЦИК не е постигнала необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове. "За" са гласували 12 от 20-те членове, а "против" - 8. Така е решено камерите да останат изключени в изборния ден..." - в. "Дневник".

Образованието също е сред актуалните теми.

"32 виcши yчилища от вcичките 51 ще пpиемат кaндидат-cтyденти в pазлични cпециалноcти и пpофеcионални напpавления c pезyлтата от дъpжавния зpелоcтен изпит по бългаpcки език и литеpатypа. Oценкaта от матypата по иcтоpия и цивилизации, по чyжд език, математикa, гeогpафия и икономикa, биология и здpавно обpазование cъщо ще може да cе използва за вxод в повечето виcши yчилища. Това е пpичината cпециалиcти във виcшето обpазование да cъветват абитypиентите внимателно за избеpат пpедмета, по който да дъpжат матypа, за да могат да използват оценкaта за cпециалноcтите и вyзовете, които дават тази възможноcт..." - в. "24 часа".

"Учебниците с 3D анимация Отворете учебника. Или кликнете в учебника. Така през учебната 2017/2018 г може да започне всеки учебен час. Изборът е на учителя, който може да превърне и най-безинтересния урок в събитие. Всички печатни учебници от 1-и до 5-и клас са придружени и от електронни, които съдържат изключително атрактивни 3D анимации, както и допълнителни интерактивни упражнения и задачи. Онлайн-учебникът е одобрен от Министерство на образованието и науката (МОН) и покрива напълно програмата за съответния клас и предмет. Така обучението става по-интересно, защото е-учебниците говорят, свирят, пеят, разказват истории чрез триизмерни възстановки и видеоклипове. Наскоро МОН одобри всичките 39 нови учебника за 1-и и 5-и клас на една от големите издателски групи. Те ще влязат в употреба през учебната 2017-2018 г. Преподавателите казаха "да" на и печатните учебници, и на техните електронни варианти. Оценяването на учебниците бе проведено сред 43 500 учители в цялата страна, уточниха от МОН. Общият брой на оценките "приложим" е 1 000 052. Издателската група участва с два пълни комплекта за 1-и клас - "Чуден свят" и "Голямото приключение", както и с преработените в съответствие с новата учебна програма буквар, читанка и околен свят. Дори за 5-и клас има по два или по три различни учебника по предмет, за да може учителят да подбере най-подходящия за своите деца. Съдържанието напълно съответства на учебните програми. Уроците са написани на лек и разбираем език, съобразен с възрастта на децата. Към новите учебници са разработени и допълнителни учебни помагала - тетрадки, сборници, работни листове. Те вече са на пазара и може да бъдат поръчвани от учители и родители. Едно от най-атрактивните нововъведения в е-учебниците на издателската къща са триизмерните анимации, твърдят оттам. С тяхна помощ децата имат възможност да пътуват в космоса, да научат за стари и съвременни музикални инструменти или машини, да видят като в 3D-кино как функционира човешкото тяло или да проникнат в атомите на химичните вещества. Могат да се разхождат из древни градове, да видят наживо ежедневието на изчезнали цивилизации, да влязат в Акропола и Колизеума, в човешкото ухо и в структурата на красиво цвете. Стотиците триизмерни модели са прекрасно анимирани, подходящо озвучени и са придружени от информационен текст или аудиоразказ. Потребителят може да върти обектите във всички посоки и да ги разглежда отвътре чрез напречни разрези. Надписите са на няколко езика, което разширява познанията на учениците в езиковите гимназии. Друга новост в учебниците е, че всеки участък от страницата може да бъде увеличен на екрана с един клик на мишката... При бързите тестове за проверка на знанията с още един клик на мишката се появяват и верните отговори на въпросите. В учебниците за най-малките издателството е въвело и забавни ребуси и игри." - в. "Стандарт".

В. "Труд" съобщава, че е вероятно Меглена Плугчиева да е следващият български еврокомисар:
"Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева е българският фаворит за еврокомисар. Това заявиха пред "Труд" високопоставени източници, близки до Министерския съвет. Името на дипломата ни в Берн е спрягано и в Брюксел, където Меглена Плугчиева се ползва с авторитет от години. След като Кристалина Георгиева влезе в екипа на Световната банка, от 1 януари тази година България няма свой представител в Европейската комисия. Тогава за поста най-спряганите имена по жълтите павета бяха на Меглена Кунева и Гергана Паси, както и експосланикът ни в САЩ Елена Поптодорова. Още в началото на този месец служебният премиер Огнян Герджиков даде да се разбере, че ако след предсрочните парламентарни избори не се стигне до сформиране на кабинет, временното ни правителство има готовност да излъчи нов еврокомисар. Герджиков припомни и негласното изискване българският представител в ЕК да е жена, за да се спази балансът в състава на комисията при първоначалното й сформиране от 2014 година. Междувременно в Брюксел след среща с президента Румен Радев председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в прав текст, че би желал "дама да бъде следващият комисар от България". "Аз не съм следващият български еврокомисар", заяви през уикенда по Канал 3 Гергана Паси. Но изрази мнение, че служебният кабинет няма да се нагърби с отговорността да излъчи български еврокомисар. Твърдата теза, че служебното правителство не само има готовност с номинация, но и да защити силен ресор в ЕК за България, застъпи по-рано вицепремиерът по председателството ни на ЕС Деница Златева. Запознати припомниха, че името на Меглена Плугчиева е много добре познато на Жан-Клод Юнкер още от времето, когато сегашният председател на ЕК бе премиер на Люксембург..." - в. "Труд".

Вестниците продължават да следят и казуса с Елена Поптодорова.

"Предлагаха ми да бъда кандидат за президент. Имаше поне две такива предложения. И за служебен министър-председател. За позицията на еврокомисар само разбрах, че се е въртяло и моето име. Разговори е имало, но формално предложение - не". Това заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова пред Нова телевизия. Това е първото й интервю след като беше задържана на летището във Варшава заради кражба на козметика на стойност 1600 злоти (около 725 лева) от безмитен магазин. Преди време тя разпространи позиция, в която обяви, че ще съди всеки, който е "допуснал разпространението на откровени лъжи за нея и семейството й". Пред телевизията Тодорова признава, че това е едно от най-трудните й появявания в ефир. "Трябваше да се събирам парче по парче, за да дойда във вашето студио. Бях буквално разчленена, не просто попарена. Усещах се разпадната - внезапно и несправедливо", заяви още Поптодорова. Тя не уточни откъде са дошли предложенията за кандидат президент. "Да, има инцидент. Признала ли съм вината? Да. Заплатила ли съм цена? Да. Платила съм огромна цена", каза тя. Поптодорова отново обясни, че преди полет за България, на борда на самолета по невнимание у нея е останала стока от безмитен магазин, след като е провела телефонен разговор, свързан с 90-годишната й майка. След връщането й във Варшава тя е възстановила козметичния продукт и платила дължимата глоба." - в. "Дневник".

"50 грама крем чуждо производство не е тема в България, заяви пред Нова телевизия бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова в интервю след скандала с кражбата на скъп крем от варшавското летище. " Бях разчленена - внезапно, несправедливо. От начало си мислех, че е с неясна с цел, но сега знам, че нищо не е случайно, заяви Поптодорва. Няма разминаване в изявленията, които съм дала. Фактите са следните: има ли инцидент във Варшава - да има, признала ли съм вината - да, заплатила ли съм цена - да", добави още Поптодорова. По думите й поради боравенето с много предмети - телефони и връхни дрехи, се е озовала с крем в багажа, който е върнала след два дни непокътнат. "Това е истината и това са причините, в които аз се озовавам в една безкрайно нелепа ситуация. Най-важното е, че непокътнат продукт е възстановен, всичко е станало цивилизовано, не е имало никакви ексцесии", заяви тя. Елена Поптодорова съобщи, че е установила, че има бурканче крем в пътната си чанта, когато вече била на борда на самолета за България. "Естествено, че не е имало начин да се върна. Аз знам какво значи сигурност на едно летище", заяви тя.

"Новината излиза в сайта на едно малко местно радио. Съобщават се непълни мои имена, при това изписани с полски правопис. Това е информация, изтекла по телефон. От там новината излиза в 90 руски медии. Нищо не е случайно. Не говоря за инцидента - да тежка грешка, тегля последици за нея. Ядосана съм, защото никой от тези, които откраднаха милиарди, няма да теглят такива последици", каза Поптодорова. "Липсата на логични действия може да ви покаже в какво състояние съм била и че не е било направено с умисъл. Такива грешки се случват на всеки", допълни Поптодорова. Според бившия посланик случаят с крема изобщо не е тема в България. "Разговорът отдавна не е за 50 грама крем. Разговорът е за Елена Поптодорова. Нека говорим за мен. Има много лица, които си представям при тази агресия и гняв. Искам да видя къде са тези, които наистина са виновни за щетите на България, за откраднатите 10 млрд. долара в сивата икономика", разгневено заяви дипломатката. Тя заяви, че няма да каже кои са хората, чиито интереси е засегнала, но добави, че те знаят кои са и за какви позиции са се борили да бъдат представени в САЩ..." - в. "Сега".