24 часа

Шофьор на съд, не помогнал на блъснати деца край Лесидрен

Районна прокуратура-Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу 24-годишен шофьор, който не спрял и не оказал помощ на две деца, които били блъснати от автомобил край Лесидрен. Обвинението срещу Ален А. е за това, че на 11.08.2015 г. около 18,50 часа, на път в землището на с. Лесидрен, обл. Ловеч, при непосредствена опасност за живота на Марино Ц. и на Велислава Ц и двамата на 16 години не им се притекъл на помощ, която е могъл да им даде без опасност за себе си или за другиго - престъпление по чл. 139 НК.

„Труд”

През Кресна по две трасета

По две трасета ще минава лот 3.2 от автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле. Комитетът за наблюдение на строежа на аутобана гласува да се започне процедура за доклад за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта, който ще бъде приет след това.

Решенията бяха приети на днешното заседание на звеното и подкрепени от всички присъстващи експерти. Комитетът се председателства от шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ инженер Лазар Лазаров (виж блицинтервюто). В него влизат и експерти от министерството на транспорта, на околната среда, специалисти от строителния бранш и хора от различни неправителствени организации. „Стандарт”

Европа ни дава пари за границата

Помощ от Европа с пари, хора и техника ще получи България като външна граница на ЕС. Това е обещал председателят на Европейския съвет Доналд Туск в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, съобщиха от МС. Мигрантската криза и търсенето на единно европейско решение ще бъдат основна тема на срещата на държавните и правителствените ръководители на 16 септември в Братислава. Туск е поздравил премиера ни за активната дипломация на срещите в Турция и Германия. Според него този подход трябва да продължи. Българският премиер го е запознал със ситуацията по границата ни, както и с мерките, които предприемаме, за ограничаване на нелегалните мигранти. И е поканил Туск да посети България и лично да инспектира охраната.

„Монитор”        

2075 свлачища дебнат из страната

2075 свлачища дебнат у нас. Това показва справка на Министерство на регионалното развитие, предоставена на „Монитор”. Според информацията на ведомството около 60 на сто от свлачищата са в градове, села и вилни зони. Те са най-опасни за хората и могат да засегнат съоръжения от републиканската инфраструктура. Само от началото на годината новорегистрираните свлачища са 22. Освен това при 17 стари се наблюдава ново активизиране.

Останалите 40% от свлачищата също могат да бъдат рискови, но не пряко за живота на хората или за публичната собственост. Те се намират в земеделски местности и в гористи райони.

 „Сега”

 

Милионите от ЕС за наука ще отидат за носии и кисело мляко

Поредна оперативна програма предизвика остри критики за неефективност и риск за пропиляване на стотици милиони левове без реален резултат. Учени предупредиха, че дългоочакваните пари от ЕС за развитие на науката са на път да отидат в шепа хора за изграждане на центрове със съмнителна полза. Под предлог, че се правят иновации, парите ще да бъдат насочени към дейности без научна стойност, като производство на носии, кисело мляко, стени за катерене, декори за исторически възстановки. Това са някои от приоритетите, за които ще могат да се харчат 350 млн. лв. по ОП "Наука и образование".

„Дума”

БСП внася в парламента закон за храните

БСП внася в НС закон за храните, обяви вчера председателят на партията Корнелия Нинова. Тя обясни, че с документа търговските вериги се задължават да изкупуват определено количество българско производство в определен район, където се намират магазините им. Той е продължение на промените в Закона за защита на конкуренцията, свързани с веригите, които НС прие по предложение на левицата. Нинова подчерта, че без производство и икономика няма път за България напред. "БСП иска друго управление от сегашното и представя своята алтернатива. Предлагаме подкрепа на родното производство, на държавната и общинска собственост, на малкия и среден бизнес и на българския потребител", категорична е Нинова.

„Капитал дейли”

Бизнесът със събиране на дългове порасна три пъти

Вече има фаворит за титлата най-растящ бизнес на годината - този на колекторските компании. За половин година техният бизнес се е утроил, а причината е, че банките вече са склонни да продават лошите си вземания на специализирани в събирането им дружества. За първото полугодие на 2016 г. те са получили нови договори за 609 млн. лв., съобщиха от Асоциацията на колекторските агенции в България, в която влизат 16 компании, представляващи около 75% от пазара за изкупуване на дългове. Те са най-често европейски компании, докато "по-силовите" събирачи не са членове на обединението.