"24 часа"

Променят спешно закони заради Наглите на свобода

Cпeшни пpoмeни в Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc, Haĸaзaтeлнoпpoцecyaлния ĸoдeĸc и Зaĸoнa зa изпълнeниe нa нaĸaзaниятa щe пpeдлoжи пpaвитeлcтвoтo. Toвa oбяви пpaвocъднaтa миниcтъpĸa Цeцĸa Цaчeвa.

Πpoмeнитe ca peaĸция нa пpeдcpoчнoтo ocвoбoждaвaнe нa двaмa oт бaндaтa зa oтвличaниe Haглитe oт зaтвopa, ĸoeтo бe пocтaнoвeнo oт Coфийcĸия гpaдcĸи cъд. Ивaйлo Eвтимoв-Йoжи и Любoмиp Димитpoв-Гpeбeцa дa излязaт нa cвoбoдa пpeдcpoчнo, e peшил cъдът. Toвa бe paзĸpитo oт "24 чaca" в нaчaлoтo нa ceдмицaтa. B мoмeнтa тeчe oбжaлвaнe oт cтpaнa нa пpoĸypaтypaтa и ce чaĸa пpoизнacянe нa Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд.

"Труд"

МВР загробило топкамера за джигити

МВР е отказало да плати на британска фирма за поддръжка на единствената у нас система за засичане на средна скорост. Затова вече седми месец не работят камерите при тунела на магистрала "Люлин", научи "Труд".

Системата е от две двойки камери и сървър, монтиран на петия етаж в сградата на Дирекция на полицията в столичния квартал "Младост". Купена е за 240 000 лева и е пусната експериментално през 2014 г. Започва да снима и през 2016 г. достига максимален капацитет от 30 000 заснети нарушения. Общо до злополучното є спиране през декември м.г. са засечени над 60 000 джигити. В "Пътна полиция" била създадена специална група, която да обработва снимките и да праща електронни фишове. "Стандарт"

Млади учители искат по 1500 лв. заплата

Привличането на млади учители в българското училище, които сега са под 5%, може да се случи с добра мотивировка и с работни заплати, кореспондиращи с тяхното очакване, смятат експерти. По статистика на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" младите хора до 25 години биха станали учители при работна заплата от 1500 лева, се посочва в позиция от синдиката, цитирана от БНТ. В нея пише още, че привлечените млади хора в училище трябва да имат перспективи за тяхното кариерно израстване. "Монитор"

Затворници ни жилят с дела за над милион

Дела на затворници за над милион годишно жилят държавната хазна за процеси на първа инстанция. Разходите обаче със сигурност са двойно повече, защото тази сума не включва харчовете по обжалването на решенията на магистратите на втора инстанция. Това става ясно от справка на административните съдилища у нас, които гледат процеси по жалби на пандизчии, изготвена по искане на "Монитор".

"Сега"

ГЕРБ са постлали свободата пред "Наглите" с поправка в НК

Мнозинството на ГЕРБ в предишния парламент е помогнало на двама осъдени за отвличания от бандата "Наглите" да успеят да поискат и получат разрешения от съда да излязат предсрочно с мотив, че се били превъзпитали. Скандалните поправки в Наказателния кодекс са приети в предпоследния работен ден на миналия парламент с изменения в преходните разпоредби на Закона за изпълнение на наказанията.

"Дума"

Българите в Украйна се вдигнаха на бунт

Над 300 представители на бесарабските българи се вдигнаха на протест пред сградата на Белгород-Днестровския градски съвет, съобщи UAinfo. Българите протестираха срещу действията на украинските националисти. Те обвиниха президента Порошенко, че не просто не спира вандалстващите украински радикали, но дори ги поощрява, използвайки ги срещу националните малцинства. "Порошенко, не пипай българите", пишеше на плакатите на протестиращите, които развяваха трибагреници. Те настояха за оставката на украинския президент, който не спазва конституцията на страната.

"Капитал дейли"

Столична община ще купи 120 газови автобуса за 74 млн. лв.

Общинското дружество "Столичен автотранспорт" обяви обществена поръчка за доставка на 120 нови газови автобуси. Търгът е част от голямата подмяна на автопарка на Столичната община. Още през март 2016 г. Столичният общински съвет (СОС) е дал разрешение за пускането на търга, като финансирането да е лизингово и от собствени средства, като срокът на договора за лизинг ще е осем години или 96 месеца.

Купуването на газови автобуси би могло да се счита за малък напредък в политиките на Столичната община срещу мръсния въздух, като това гориво е по-щадящо от дизеловите алтернативи.

До края на юни се очаква и търга за доставка на 20 електробуса, пише "Дневник".