Политическата криза в страната остава сред водещите теми на всекидневниците.

"Реформаторският блок няма да прави опити да създава кабинет в рамките на сегашното Народно събрание. Това стана ясно след заседание на парламентарната група. В понеделник на срещата с Росен Плевнелиев те ще се откажат от управлението и ще върнат мандата. Очевидно е, че няма реформаторско мнозинство в парламента и отиваме на избори. Това заяви съпредседателят на групата Найден Зеленогорски. "Вчера колегите от Патриотичния фронт казаха, че биха ни подкрепили. Имахме някои разминавания, но те можеха да бъдат изчистени. Веднага след това от ГЕРБ казаха, че не биха подкрепили нов мандат в рамките на това НС. Това за нас означава, че няма необходимото реформаторско мнозинство. Винаги сме казвали, че ключът е в колегите от ГЕРБ и очевидно е, че тяхното желание е да отидем на избори. Ние сме готови за избори и тръгваме", посочи още Зеленогорски, цитиран от bTV. Той благодари на президента за оценяването на ролята на блока и увери, че няма да има друг отговор от страна на РБ, тоест смяна в позицията." - в. "Стандарт".

"Днешната позиция на част от ПГ на Реформаторския блок за връщане на мандата за съставяне на правителство, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, заявяват от Съюза на демократичните сили в позиция до медиите. Според СДС днешната позиция влиза в разрез с решението на изпълнителния съвет на Блока от 6 декември, а и всички възможности за консултации не са изчерпани. Сините предлагат на 12 декември да се състои заседание на изпълнителния съвет и ПГ на РБ, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев. По-рано днес съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски обяви пред журналисти в парламента, че при евентуално връчване на мандата в понеделник, РБ ще го върне веднага. По думите му решението на групата е взето единодушно." - в. "24 часа".

"Реформаторският блок изуми аудиторията с взаимно изключващи се позиции по въпроса дали мандатът, който президентът ще връчи на РБ в понеделник, трябва да бъде взет и да се направи опит за съставяне на правителство. "РБ взе решение да върне мандата веднага след връчването му", обяви съпредседателят на ПГ на блока Найден Зеленогорски. Той обясни, че решението е било взето на заседание на депутатската група, на което не са присъствали излезлите в опозиция представители на ДСБ. Останалите партии - ДБГ, СДС, БЗНС, НПСД и депутатите от гражданската квота гласували блокът да не се възползва от възможността да състави кабинет. В четвъртък от ГЕРБ за пореден път заявиха, че партията им няма да подкрепи никакво правителство в рамките на 43-ото НС. "За нас това означава, че няма необходимото реформаторско мнозинство. Винаги сме казвали, че ключът е в колегите от ГЕРБ и че щом те желаят да отидем на избори, ние сме готови и тръгваме", заяви Зеленогорски. След огласяване на решението СДС излезе с декларация, че е против отказа от мандат. От партията на Божидар Лукарски заявиха, че "днешната позиция на част от парламентарната група на РБ, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани". От ДБГ обаче контрираха, че в заседанието на групата са участвали нужният брой депутати и че началото на сбирката е било заснето и от телевизионните камери..." - в. "Сега".

В. "Дневник" цитира външния министър Даниел Митов, според когото не е изключено кабинетът в оставка да управлява до януари: "Не изключвам и не мога да потвърдя". Така министърът на външните работи в оставка Даниел Митов коментира възможността правителството на Бойко Борисов да остане на власт до встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев. "Ситуацията е достатъчно динамична, променя се ежедневно. Буквално всичко е възможно", добави Митов. Той смята, че това е възможно, ако има разбирателство и споразумение между правителството и президента. Ако този кабинет бъде назначен за служебен е по-добрия вариант, каза малко преди Митов военният министър в оставка Николай Ненчев. Митов опроверга слуховете, че е съгласен да бъде служебен министър в бъдещия служебен кабинет, който трябва да бъде назначен от президента Росен Плевнелиев. "Нямам никакви намерения да оставам в служебно правителство, което ще трае 15 работни дни", каза Митов. "Вие знаете добре, че изобщо дали ще има служебно правителство на президента Плевнелиев не е известно. Не е ясно дали ще се стигне изобщо до такова нещо", каза още Митов. Според него слухът е опит да бъде конфронтиран с министър-председателя и ГЕРБ, каквито опити имало от началото на мандата."

"Ако има разбиране между премиера и президента сегашното правителство да бъде назначено като служебно, всичко е възможно". Това каза пред журналисти външният министър в оставка Даниел Митов, предаде "Фокус". Според него обаче трябва да се питат конституционалистите. "За мен е важно държавата в крайна сметка да задържи стабилността си, да се действа законово и конституционно, а оттам нататък вече решенията ще бъдат взети от хората, които са натоварени със съответната отговорност. Никакви варианти не мога да изключа, нито пък мога да потвърдя", каза Митов. Във връзка с позицията на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, в която призовава за световен мир и подчертава, че Русия няма граници Митов посочи, че оценката на Доган е трудно обяснима. "По никакъв начин не го споделям. Няма как да се определи като гарант за световен мир, държава, която анексира територия на съседна държава, която дестабилизира умишлено източната част на Украйна, която е окупирала територии в Молдова и Грузия и бомбардира цивилни в Сирия", каза той. По думите му това не е мир. Притеснението ми е, че правителство на левицата може да промени курса на българската външна политика, която е в синхрон с всички наши съюзници и партньори. Това каза министърът на външните работи в оставка пред журналисти във връзка със срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Министър Митов посочи, че подобна промяна не би била желателна от никой от българските съюзници... Във връзка с международния правов ред, министърът на външните работи в оставка обясни: "Всеки, който познава историята на Балканите знае, че тук мирът е бил постиган много трудно, оттук са започвали много конфликти и една дестабилизация на международния правов ред винаги може да доведе до амбиции на когото и да било за предначертаване на граници", допълни той и обърна внимание, че не визира никого конкретно. "През 2013 г., ако някой ви беше казал, че Русия ще анексира Крим насилствено, тогава може би всеки един от вас, щеше да сметне човека, който изказва подобна позиция за луд. За съжаление подобен тип действия и прецеденти в международен план създават условия, в които и други авторитарни режими мога да започнат да си мислят, че са способни на подобни действия и ще им се размине", коментира той..." - в. "24 часа".

Превъоръжаването на ВВС, атаките на прокуратурата срещу министъра на отбраната Николай Ненчев и съмненията, че е бил подслушван нерегламентирано, също са във фокуса на съботните вестници.

"Ненчев получи половинчати уверения, че не е подслушван Прокуратурата отрече да е поръчвала СРС, но не се знае за спецслужбите Прокуратурата отрече в петък военният министър Николай Ненчев да е бил подслушван във връзка с повдигнатите му две обвинения за ремонта на изтребителите МиГ-29 и поръчката за купуване на армейски униформи. Ден по-рано министърът отправи официално запитване до държавното обвинение, след като от дни твърди, че срещу него са използвани специални разузнавателни средства (СРС). "В постановлението за привличането ми за обвиняем като "подбудител" е написано, че имам правото да се запозная с делото, включително и с информацията, получена чрез използване на специални разузнавателни средства", пише военният министър в оставка. "Г-н Ненчев има качество на обвиняем по досъдебно производство, наблюдавано от Софийската градска прокуратура и по досъдебно производство, наблюдавано от Военноокръжна прокуратура-София. По нито едно от тях спрямо обвиняемия не са използвани специални разузнавателни средства (СРС) по искане на прокуратурата", се казва в отговора на държавното обвинение. Освен дали е бил подслушван, един от основните въпроси, които министърът на отбраната повдига, е какво ниво на достъп до класифицирана информация са имали хората, които са го слушали. По закона министърът на отбраната има най-високо ниво на достъп до секретна информация на НАТО, докато това не важи за всички служители на службите за сигурност. "Къде е отивала информацията, която ежеседмично ми се докладва от служби "Военна информация" и "Военна полиция", от националния команден пункт на БА, от компетентните органи в МО и щаба на отбраната?", попита Ненчев, според когото тези доклади са подслушвани. Според него ставало въпрос за теми, свързвани с националната сигурност и сигурността на НАТО. Прокуратурата му отговори енигматично, че отговорът на този въпрос "се съдържа в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за специалните разузнавателни средства, чиито текстове са общодостъпни"..." - в. "Сега".

"Вярвам на прокуратурата,тъй като съм завършил право и ще продължа да вярвам, друг е въпросът дали вярвам на главния прокурор. Това каза министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев за писмото си до Сотир Цацаров в което пита дали бил подслушван. Питам до кого е достигала тази информация, кой разполага с нея и дали случайно не се злоупотребява, защото от този телефон комуникирам почти с всички колеги, ежедневно получавам сутрешни доклади с конфиденциална информация, която касае българската национална сигурност и сигурността на нашите съюзници, обясни Ненчев. Другите му въпроси са дали тази информация се съхранява и дали е била обработвана и достигала до хора, които имат същото ниво на достъп, каквото има той в рамките на НАТО. Министърът се надява да разбере и от кои служби е подслушван и предполага, че е бил "закачен" още в началото на мандата си. За договора за ремонт на двигатели на МиГ - 29, за който Ненчев е обвинен, министърът в оставка припомни, че докладна от 2014 г., която е написана от тогавашния командир на ВВС генерал Румен Радев, едно към едно се казва какво трябва да се направи. "Направих точно това. Търсихме различни възможности и ги намерихме", допълни Ненчев. Той каза и, че има решение в рамките на НАТО, в които се казва, че във всеки конкретен случай, когато може да се избегне зависимост от Русия, трябва да бъде използвана. "Така приехме опция да подпишем договор с Полша и го направихме", разказа министърът в оставка. Той добави, че след това е направена обществена поръчка за 10 двигателя - 4 от тях нови и 6 отремонтирани. "В този конкурс се явиха няколко фирми, спечели българска фирма, която има договор с РСК МиГ", каза Ненчев и добави, че няма как да сключи договор с РСК МиГ, защото не са се явили..." - в. "Дневник".

"България е отправила запитване до 4 държави за нов боен самолет, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Това са Португалия, Италия, Швеция и САЩ. Ето и текста на цялото съобщение: Във връзка със засиления обществен интерес и зачестилите запитвания на отделни медии Министерство на отбраната потвърждава, че след приемането на Държавния бюджет за 2017 г. и заделените целево финансови средства министрите на отбраната и на икономиката на Република България подписаха "Искане за предложение" за доставка на многоцелеви боен самолет. Съгласно утвърдения от Народното събрание Проект за инвестиционен разход, "Искането за предложение" е изпратено до определените в него страни, а именно: Италия, Португалия, Съединените американски щати и Швеция. Документът съдържа класифицирана информация и поради това няма да бъде публикуван." - в. "Труд".

Протестите на столичните магистрати също са сред актуалните теми.

"Над 200 души - съдии, адвокати, граждани и съдебни служители обсадиха сградата на Висшия съдебен съвет на ул. "Екзарх Йосиф" малко след 11 ч. в петък сутрин. За тогава беше насрочен протестът на съдии и служители от Софийския районен съд. Повод за него беше поредната проверка, която кадровият орган на Темида възложи в най-натоварения съд, по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров. А резултатът след двучасова среща: най-общо казано: проблемите, трупани през годините, са вече известни на всички членове на съвета, дори и на тези, които днес за първи път заявиха, че ги разбират. По-конкретно: четирима членове на съдийската колегия внесоха за разглеждане още на следващото заседание няколко предложения, с които да се опитат да облекчат работата на Софийския районен съд. Протестът на съдии не е типично явление, но в рамките на последните четири години, това е третият протест на магистрати. Точно преди година имаше също недоволство заради окастрената съдебна реформа с промените в Конституцията и оставката на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов. Чуваха се скандирания - "оставка". При появата на членовете на съвета от събралите се чуха силни скандирания и освирквания, а при появата на ръководството на съда - силни ръкопляскания. Основните проблеми, които съдиите и служителите посочиха пред членовете на ВСС бяха свързани с тяхната свръхнатовареност, неадекватното възнаграждение при толкова работа и неефективната съдебна реформа. Те се оплакаха от това, че са поставени в зависимост, заради постоянните проверки, както и неотпускането на щатове за администрация. Те казаха още, че съдебният съвет не чува и не разбира техните проблеми..." - в. "Дневник".

"След уличен протест членове на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслушаха оплакванията от лошите условия на труд на колегите си от Софийския районен съд. Кадровиците обещаха още идния вторник да предприемат 4 мерки за намаляване на натовареността на магистрати и служители в най-големия съд в България. Преди срещата председателят на СРС Методи Лалов обяви демонстративно, че подава оставка и призовава подчинените си пред сградата на ВСС. Точно в 11 ч пред входа на ул. "Екзарх Йосиф" се събраха около 150 души, повечето от които "подкрепящи граждани", които викаха "Мафия" и "Оставка". Повечето от членовете на съдийската колегия на ВСС излязоха и поканиха Методи Лалов, заместниците му и други представители на протестиращите, за да ги изслушат. На разговорите не присъстваха шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Върховния административен съд Георги Колев... В четвъртък ВСС прие увеличение с 10% на заплатите на магистратите и специализираната администрация, но Лалов заяви, че това не е достатъчно. По думите му в СРС имало свръхнатоварване и огромно текучество. По щат там работят 187 съдии, част от които гледат по 60 дела на месец. Даден бе пример със служба "Архив", където има 600 000 дела, обработвани от 13 души. След разширението на СРС с нова сграда СРС разполага с 35 000 кв. м площ, за които се грижат 13 чистачки. Редови съдии се оплакаха, че се чувстват зависими от това, че непрекъснато имат забавени дела и са заплашени от дисциплинарни производства и наказания. Заради ниските заплати в Районния съд едва смогват да намерят системни администратори за поддръжка на компютрите и електронното деловодство. Членовете на ВСС се съгласиха, че е редно да се преразгледа класификаторът на длъжностите и да се вдигнат заплатите и на общата администрация в СРС. Друга мярка е командироването на съдии от по-ненатоварени райони в страната. Съдебните кадровици ще подкрепят усилията за доизграждане на електронно деловодство в СРС. От съдийската колегия обещаха още и да настояват пред министъра на правосъдието за нормативни промени, които да намалят подсъдността по район, видове престъпления и т.н..." - в. "Труд".

В. "Стандарт" съобщава, че срещу четирима работодатели са образувани досъдебни производства заради укриване на осигуровки:
"Досъдебни производства спрямо четирима работодатели е стартирала прокуратурата заради укриване на осигуровки в големи размери. Това става ясно от писмен отговор на министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова на въпрос на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок. С промени в Наказателния кодекс от началото на 2015 г. се криминализира укриването на осигуровки. Като укриването на осигуровки в големи размери (от 3 хил. до 12 хил. лв.) се наказва със затвор до 5 години и глоба до 2000 лв. При суми в особено големи размери (над 12 хил. лв.), наказанието е затвор от 2 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния, се посочва в отговора на министъра. По данни на Министерството на финансите, към 31 октомври 2016 г. са отчетени 11 случая на задължени лица, за които е установено укриване на задължителни осигуровки в големи размери. За тези случаи е уведомена прокуратурата. Към настоящия момент от там е постъпила информация за 4 образувани досъдебни производства и за 2 отказа за образуване на досъдебно производство по подадените от НАП уведомления, пише в отговора на министър Русинова."