Пенсии. 

"24 часа":

Таванът на пенсиите няма да падне от 2019 г.

Падането на тавана на пенсиите, което трябваше да се случи от 1 януари 2019 г., ще бъде отменено, договориха се вчера правителството и синдикатите.

"От 1 юли 2019 година се увеличава таванът за всички пенсии, независимо кога са отпуснати, на 1200 лева и отпада темата с отпадането на тавана. Той по естествен път ще отпадне тогава, когато пенсиите се изчисляват на базата на целия осигурителен живот на съответния гражданин", обяви финансовият министър Владислав Горанов след среща на премиера Бойко Борисов, вицето Валери Симеонов и лидерите на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и на КНСБ Пламен Димитров. Социалният министър Бисер Петков не бе поканен на разговорите.

Тази промяна се получава заради увеличението на максималния осигурителен доход от 1 януари 2019 г. И вместо 2600 лв., колкото бе предвидено да е до края на мандата, ще стане 3000 лв. Таванът на пенсиите ще е закован на 40% от максималния осигурителен доход, или 1200 лв. Тази година таванът е 910 лв., а догодина трябваше да стане 1040 лв.

 

Протести. 

"Сега":

Протестиращите майки напуснаха обидени преговорите с ГЕРБ

"Стана това, от което се опасявах. И аз вече не ви вярвам, г-н министър" каза вчера омбудсманът Мая Манолова, след като стачкуващите майки на деца с увреждания напуснаха обидени дискусията в парламента, на която трябваше да сближават позиции. Протестиращите изпуснаха нервите си, след като социалният министър Бисер Петков обяви, че Законът за хората с увреждания няма да влезе в парламента до края на октомври. Проектът трябваше да е в ръцете на депутатите до 1 октомври. В понеделник обаче Петков го оттегли, след като се разбра, че всички са срещу него, начело с финансовия министър Владислав Горанов. В проекта имаше много спорни предложения - квоти за хора с увреждания във всяка фирма с 26 и повече служители, наказателни вноски при неизпълнение на този ангажимент, нови фондове на разположение на държавата и пр.

"Колко пъти ни излъгахте? Къде е финансовият министър? Това беше едно от условията ни за тая среща. Ние ли да разпределяме милионите? Ние ли да свършим вашата работа? Четирима министри не могат да седнат заедно и да се разберат", възмути се Вера Иванова. Поканихме го, но той не се отзова, обясни по адрес на Горанов Светлана Ангелова от ГЕРБ.

 

Емиграция. 

"Монитор":

34% от бъдещите емигранти готови да заминат без договор

34% от бъдещите емигранти са готови да заминат в чужбина без трудов договор. Това става ясно от проучване за трудовата миграция на Института за икономика и международни отношения, съвместно с фондация "Фридрих Еберт".

При 4 млн. 376 хил,. души в трудоспособна възраст у нас по данни на НСИ, 1.6 млн. искат да напуснат България, съобщи Васил Тончев, изпълнителен директор на агенция за социални и политически изследвания. Това означава, че всеки четвърти нашенец е потенциален емигрант. По думите му 35% от анкетираните биха емигрирали за период по-голям от 5 години, като 85 на сто търсят постоянна заетост в страни от ЕС. По-склонни на тръгнат на сляпо в чужбина били тези, които живеят в малките градове и нямат образование.

 

Ваксини. 

"Дума":

Дарената турска ваксина била без важен сертификат

Една от ваксините, дарени през 2015 г. от Турция на България, е била без сертификат за освобождаване на партида (т.нар. Release сертификат). Въпросният сертификат съдържа информация за срока на годност на ваксините и за броя на ампулите. Това стана ясно от свидетелските показания на Евелина Вецкова, биолог в отдел "Осигуряване на качеството" в "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД. Тя бе сред свидетелите в Специализирания наказателен съд, където се гледа делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски. Двамата са обвинени за вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф".

По време на вчерашното съдебно заседание бяха призовани трима свидетели. Сред тях са Евелина Вецкова, Елена Гешева и журналистът Валя Ахчиева. Защитата поиска отстраняването на Ахчиева, защото тя вече е била свидетел по делото.