Евросредства.

"Труд":

Усвоихме 15 милиарда лв. от ЕС 

Около 15 млрд. лева са изплатени на бенефициенти по оперативните програми на ЕС за стария програмен период 2007 - 2013 г. Това съобщи министърът на еврофондовете и вицепремиер Томислав Дончев.

С националното съфинансиране сумата стига над 21,5 млрд. лева.

Вицепремиерът уточни, че Южна България като цяло получава повече средства, защото там са концентрирани повечето европейски коридори, а и там се подготвяли по-добрите проекти. Вицепремиерът допълни, че за новия програмен период, всеки проект от Северозапада ще получава бонус точки.

 

Евро. 

"Монитор":

Борисов: Ще въведем еврото възможно най-късно

Въвеждането на еврото не е искаш или не искаш. В присъединителните документи ние сме поели ангажимент да въведен еврото. Това, че не го въвеждаме е защото има доста изисквания по въпроса, който към момента можем да си позволим да забавим. Това отговори в кулоарите на НС министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос дали е вярно, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкерзадейства план за ускорено въвеждане на еврото у нас заради излизането на Великобритания от ЕС. „Предишното правителство с финансов министър Дянков искахме да влезем в чакалнята на еврозоната. При ниския бюджетен дефицит, при стабилността на банките, при валутният борд, който имаме , при огромния фискален резерв от 11 милиарда и половина, при ниския дълга имаме възможност по всички критерии да се включим в момента. Ще го направим колко може по -късно“, обясни премиерът и допълни, че чрез валутния борд имаме фиксиран курс от лева към еврото – за 1 евро получаваш 2 лева, а това давало спокойствие на инвеститорите и на бизнеса. „За да е единна Европа, единна трябва да е и валутата. Не сме говорили с Юнкер. Ще се разисква тепърва.“, обяви той.

 

Избори. 

"Сега":

СДС няма да издига кандидат-президент

СДС няма да излиза със свое предложение за президент на изборите наесен в рамките на Реформаторския блок. Това е решението на синьото ръководство, съобщиха от централата на "Раковски" 134 след сбирка на Националния изпълнителен съвет. Официални мотиви за решението няма. Решението не е изненадващо, тъй като на преговорите с партньорите от РБ партията на Божидар Лукарски даде да се разбере, че е по-добре номинацията да е гражданска. Освен това се разбра, че вътрешни избори няма да се провеждат. Реформаторите не могат да се разберат за обща номинация и непрекъснато отлагат решението на проблема.

 

Сблъсъци.

"Дума":

Протест, контрапротест и скандали пред храма заради "Нощните вълци"

Протест и контрапротест посрещна мотористкия клуб "Нощните вълци", известен и като рокерите на Путин, в София вчера. Рокерите пристигнаха в района на "Александър Невски", докато пред централния вход на храма група техни противници бе отделена от полицейски кордон и метални заграждения. От южната страна на катедралния храм мотористите бяха посрещнати с питка и мед от проруски активисти. Няколко православни свещеници ги благословиха в славянския им поход за мир. В същото време от другата страна протестиращи срещу тях скандираха "Тук не е Москва" и носеха плакати "Путин - фашист, световен терорист".
Преди пристигането на мотористите имаше поредица от инциденти и напрежение между привърженици и противници на рокерите. Стигна се до разправии между българи в самия храм. Антируските демонстранти, около 50 души, влязоха в сблъсъци с полицията. Те започнаха да скандират искания за оставката на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Румяна Бъчварова, защото те са превърнали "България в руска губерния". Около катедралния храм пък обикаляше автомобил със знамето на Украйна. Четирима души бяха арестувани.
Пресконференцията, дадена от представители на "Нощните вълци" и от техните български домакини в Руския културно-информационен център, премина при небивал медиен интерес. Андрей Бобровский разказа, че мотомаршът им има за цел да обедини славянските народи, при това не чрез телевизия, а чрез срещи на живо, очи в очи.

 

Рекет. 

"24 Часа":

 

По 4000 лв. на сезон е искала бандата на Божидар Кузманов - Божо Кравата от такситата в Слънчев бряг и Банско, стана ясно в спецсъда.

Срещу “таксата” жълтите коли можело да паркират пред заведенията на тартора на групата, каза прокурор Росица Славова. Тя поиска постоянен арест за Димитър Николов, Иван Терзийски, Силви Николаев и Николай Иванов. Босът им Божо Кравата е обявен за издирване с още 2-ма души. Аверите им Георги Иванчев и Радослав Димитров вече са зад решетките заради опита за убийство на Димитър Желязков- Очите. Тодор Славов им прави компания, след като бе обвинен, че е убил гарда на Митьо Очите - Александър Алексиев.