Грип. 

"Сега":

В още три общини е обявена грипна епидемия

 

От вторник грипна епидемия е обявена на територията на общините Димитровград, Трявна и Дряново, съобщи БГНЕС. От утре до 26.01.2018 дните са обявени и за неучебни. До второ нареждане в общините, с обявена грипна епидемия, се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. Русенска област е в предепидемичен период. От 23.01.2018 г. се отменя грипната епидемия на територията на Пернишка област. Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки.

 

Раждаемост. 

"Монитор":

В Сливен раждат най-често, Видин е с най-малко бебета

 

Жените в Сливен раждат най-често и най-рано, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). В последните 7 години градът на стоте воеводи е първенец по брой новородени, като на всеки 1000 жители на областта се раждат по 12 деца. На другия полюс са видинчанки, където се раждат двойно по-малко деца на глава от населението. На всеки 1000 души в крайдунавския град са се родили 6 бебета, показват данни на статистическия институт. "Основна причина Сливен да е първенец по раждаемост е силната концентрация на ромско население, при което в повечето случаи в едно семейство има по три-четири деца, обясниха пред "Монитор" социални работници, които отпускат помощи за новородени.

 

Ток. 

"Дума":

Бизнесът дава сигнал в КЗК за картел при тока

 

Четирите работодателски организации - Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), са изпратили сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за картел с цената на електроенергията. Това съобщиха работодателите на пресконференция вчера.

Има няколко търговци на ток, които заедно с двете държавни дружества, производители на електроенергия - ТЕЦ "Марица изток2" и АЕЦ "Козлодуй", манипулират пазара на ток, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП. Двете централи продават на енергийната борса минимални количества електроенергия, а останалите се продават на шепа търговци, коментира Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

 

Позиция. 

"Монитор":

Синодът иска парламентът да не ратифицира Истанбулската конвенция

 

Заради страх да не бъде узаконен третият пол, Синодът скочи срещу Истанбулската конвенция и поиска парламентът да не я ратифицира.

От Синодалната палата заявяват, че са против "въвеждането чрез Истанбулската конвенция на понятия, несъвместими с българския обществен ред, непознати в националната ни правна система, както и срещу прокарването на идеи, несъвместими с вярата на Светата православна църква", се каза в становище на синода до Народното събрание.

По-нататък от Синодалната палата заявяват, че не е приемливо такъв документ да се внася за обсъждане иподписване, след като няма обяснителен доклад към него.