Присъединяването на България към еврозоната е сред водещите теми на вестниците в

"Естественото място на България е в клуба на дисциплинирани и богати страни от европейския център, каза финансовият министър Владислав Горанов по време на 12-та среща на бизнеса с правителството. Министърът отхвърли твърденията, че България е най-корумпираната европейска държава. Нашата страна има от най-високите ръстове на икономиката и в този аспект корупцията остава вестникарско внушение. Присъединяването на България към Еврозоната е съвместен проект на правителството и Европейската централна банка, посочи Горанов. Големият проблем за намиране на кадри за бизнеса е състоянието на висшето образование, каза Горанов. Наблюдаваме пълна девалвация на системата за висше образование и младите хора предпочитат да учат и да работят в чужбина, подчерта той. Добрата новина е, че тенденцията се обръща от 2012 до 2016 година около 40 хиляди души са се върнали в страната. Докато в началото са се връщали хора на възраст 40 - 65 години , то напоследък в страната се връщат все по-млади хора. Финансовият министър посочи , че ръстът на производителността на труда в България се увеличава с по-бързи темпове от тези в ЕС. В периода 2000 - 2016 година производителността на труда се вдига средно с 3,4 на сто годишно, а в ЕС с 1,9 на сто. Затова ако през 2007 година имаме 28 на сто ниво на БВП на човек от населението към средните нива на Европа, то през в 2017 година отчитаме близо 50 на сто БВП на глава от населението от средните за ЕС, каза Горанов. Министърът посочи, че правителството ще продължи с политиката си за увеличаване на минималните доходи, за да може да приближим доходите в страната близо до средните за Европа. В момента нагряването на пазара на труда дава шанс на бизнес процесите да се подобрят, но това трябва да върви с инвестиране в образованието и тази диспропорция между бедни и богати и образовани необразовани, посочи Горанов." - в. "Стандарт".

"Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман се обяви срещу приемането на България в Шенгенската зона, съобщи БНР. Според него това е позицията и на неговия Християнсоциален съюз - баварският партньор на управляващия Германия Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел. "В дългосрочен план членството на България и Румъния в Шенген не само е желателно, но и задължително. Искаме всички страни-членки на ЕС да се интегрират в структурите му, но в момента приемането на България е изключено. Още е рано за това", категоричен е Херман в интервю за в. "Ди Велт", цитирано от БНР. Според баварският вътрешен министър разширяването на Шенген не може да става за сметка на сигурността на германските граждани. Херман също така подчертава, че "все още е опасно да приемем България заради високото ниво на корупция и големите й проблеми с организираната престъпност". Баварският вътрешен министър смята, че тези проблеми поставят под въпрос сигурността на границите. "Няма как да обясним пред гражданите си, че връщаме границата с Австрия, за да се борим с бежанската криза, а в същото време махаме границите с България и Румъния. Още повече, че България е и външна граница на ЕС", допълва Йоахим Херман." - в. "Сега".

"България никога не е била в по-добра позиция от сега за приемането си в еврозоната, каза днес по БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Той допълни, че въпреки това задачата не е лесна, защото решението се взима с политически аргументи и сега политиците са на ход. Петър Андронов посочи, че България изпълнява общите критерии, но ниското благосъстоянието на населението е удобен аргумент за отказ. В отговор на въпрос, той посочи, че смяната на лева с еврото няма да увеличи инфлацията. "Пазарът не се движи от това дали си сменил паричния знак, а дали паричният знак има покритие", поясни Андронов. Той допълни, че влизането в еврозоната е най-добрият начин да се излезе от валутния борд. Като плюс на приема той посочи финансовата подкрепа и въвеждането на механизмите за контрол, който са в сила в Европа. Петър Андронов обяви, че очаква още една успешна година за банковата система. Той допълни, че в банките няма притеснения относно кредитите. Петър Андронов посъветва хората, които мислят да вземат кредит да не разчитат само на това, че сега лихвите са рекордно ниски. "Намираме се в най-ниската фаза на лихвения цикъл, но тази среда няма да е вечна. Цикълът си ще смени посоката и всеки разумен човек трябва да планира това", допълни той. Като пречка за чуждестранните инвестиции Петър Андронов вижда демографския проблем, който води до липсата на кадри, бедността и корупцията..." - в. "Дневник".

В. "24 часа" също цитира Петър Андронов: "Дори да имаме късмета и успеха да получим покана за присъединяване, нямаме основания за опасения за инфлацията. Защото във всички държави досега при въвеждането на еврото имаше само минимални и кратковременни ценови корекции. Цените са водени основно от търсенето и предлагането, а не толкова от технически настройки заради промяна на валутите. Що се отнася до лихвите, трябва да сме внимателни и да не натоварваме процеса със свръх очаквания. Евентуално започване на присъединяване към еврозоната няма да е основният фактор на влияние върху лихвените проценти. В много по-голяма степен те са подвластни на икономическия, респективно - на лихвения цикъл, който въздейства независимо дали сме въвели или още не еврото. Ефектът от еврозоната при нас може да е доближаване на нашите лихви до тези в други страни членки от Централна Европа заради сравнително по-близките характеристики на икономиките. Самият процес на подготовка и наблюдение вече е фаза, в която лихвите между нас и останалите държави ще конвергират до много къса дистанция. Но този ефект потенциално надолу има ограничена перспектива, защото междувременно новата фаза в икономическия цикъл ще тласне нагоре лихвите и в еврозоната, и извън нея... Това, което с висока вероятност можем да очакваме, е, че премията, или оценката за риска на страната ще се подобри. Инвеститорите оценяват риска за съответната държава като намаляващ и съответно цената на държавния дълг на външните финансирания пада, инвестиционният рейтинг се подобрява, икономиката става по-интересна за инвеститори. А за нас все пак има един дългосрочен стратегически интерес. И той е възможността да преминем от сегашния фиксиран валутен курс към друг паричен режим, без това да води до промяна в паричните отношения и баланси и без никакви сътресения..."

Вестниците цитират и министъра по европредседателството Лиляна Павлова - за форума в Давос и провеждането на подобна среща в България.

"Успяхме да се възползваме от посещението си в Давос не само като слушатели. Фокусът тази година беше Европа. Тя се завърна на глобалната сцена като един сериозен фактор. Това каза пред БНТ министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която коментира, че България е спечелила вниманието в Давос и се водят разговори за малък формат на това събитие в България, където да приемем световните лидери в бизнеса и инвеститори. "За мен атмосферата, която създава Давос, дава възможност за по-неформални контакти с бизнеса ,но и междуправителтвените ръководители. Тази година Европа е основна тема на Давос. Миналата беше Китай, по-миналата САЩ. Европа се завръща със самочувствие, с много силни изказвания и участие на германския канцлер Ангела Меркел, президентът Макрон. Форматите Важно беше и участието на България, срещите на държавните глави по темата за Западните Балкани и по темата Новата Европа, каква Европа искаме като фактор", каза Павлова..." - в. "24 часа".

"Водим разговори за провеждане на мини Давос в България, като поканим в страната световните лидери в бизнеса и инвеститори, каза днес по БНТ министърът по европредседателството Лиляна Павлова. Идеята дошла на форума в швейцарския курорт, където към страната ни имало голям интерес. Павлова допълни, че има шанс заради европредседателството в България да дойдат инвеститори, които след това да останат, като направят инвестиции. По отношение на среща между ЕС и Турция Лиляна Павлова каза, че по идеята се работи, като в момента се търси удобна дата. Форматът ще е Доналд Туск (председател на Европейския съвет), Жан-Клод Юнкер (председател на европейската комисия), Федерика Могерини (върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността), премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган, допълни министърът.. В отговор на въпрос, защо всички проблеми в държавата се решават от премиера, Лиляна Павлова заяви, че това не означава, че институциите не функционират. Намесата на Бойко Борисов обаче ускорявала процеса за взимане на решения." - в. "Дневник".

"Работи се по въпроса за среща между Турция и Европа, като остава само определяне на дата, стана ясно от изказване на министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред БНТ... По думите на Лиляна Павлова, България е спечелила вниманието на бизнеса, взел участие в на световния икономически форум в Давос, а доказателство за това е фактът, че се водят разговори за провеждане на "Мини Давос", като този път в България ще бъдат поканени световните лидери в бизнеса, инвеститорите. Тази среща е важна в контекста на създаването на работни места. По време на европредседателството наш приоритет е да убедим бизнеса да инвестира у вас и да остане тук. "Успяхме да се възползваме от посещението си в Давос не само като слушатели. Фокусът тази година беше Европа. Тя се завърна на глобалната сцена като един сериозен фактор - каза Павлова. - Атмосферата, която създава Давос, дава възможност за по-неформални контакти с бизнеса, но и с междуправителствените ръководители. Тази година Европа е основна тема на Давос. Миналата беше Китай, по-миналата САЩ. Европа се завръща със самочувствие, с много силни изказвания и участие на германския канцлер Ангела Меркел, президента Макрон. Важно беше и участието на България, срещите на държавните глави по темата за Западните Балкани и по темата Новата Европа, каква Европа искаме като фактор". Лиляна Павлова посочи, че от европейските лидери има доверието в министър-председателя Бойко Борисов, а България е получила една много висока оценка на първата неформална среща по темата за сигурност. "Трябва да изчистим имиджа на Балканите, че са само държави, които създават проблеми - изтъкна тя. - Целта ни е да покажем тази перспектива и на Европейските държави, но и свързаността на гражданите". По отношение на протестите в България - днес за лъвчетата в Разград, преди това за лифта в Пирин и т.н., Лиляна Павлова посочи, че те са нещо естествено навсякъде в демократичните държави по света. Тя обаче беше категорична, че не е лошо да има протести, но по-добре е да има конструктивност, защото по-добри резултати се постигат с диалог. Павлова се съгласи, че понякога институциите в България не работят с желаната скорост, но проблемите не се пренебрегват..." - в. "Сега".

Вестниците съобщават също, че банкерът Цветан Василев вече е редовно призован и делото срещу него може да започне.

"Сръбските са връчили призовка и копие от обвинителния акт (около 11 000 страници) на банкера беглец Цветан Василев по мегаделото за източването на близо 3 млрд. лв. от КТБ. Новината съобщи неговият адвокат Константин Симеонов. Два пъти специализираният съд отлага разпоредителното заседание, защото Василев н ебе получил документите от Белград..." - в. "Труд".

"Има шанс делото за източването на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) да започне до края на февруари. Властите в Сърбия са успели да връчат призовка и 11-те хиляди страници обвинителен акт на бившия мажоритарен собственик на фалиралата банка Цветан Василев, каза за БНР адвокатът му Константин Симеонов. Василев няма да присъства лично в съдебната зала, а делото по отношение на него ще се гледа задочно. Цветан Василев е заплашен от 72-часов арест, ако реши доброволно да се върне в страната." - в. "Стандарт".