„24 часа

Свалят номерата на колите на пияни шофьори

КАТ ще смъква регистрационните номера на коли, ако собствениците ги управляват с над 0,5 промила алкохол, ако са употребили наркотици или друго упойващо вещество, както и при отказ да бъдат проверени. Автомобилите ще бъдат спирани от движение за срок от шест месеца до една година. Това решиха депутатите от транспортната комисия, като приеха пакет промени в Закона за движение по пътищата.

„Труд”

Заплати без работа си уредиха депутатите

Депутатите няма да работят до 9 ноември, но ще получават заплати. За първи път парламентът няма да заседава близо месец заради избори. Досегашната практика бе една седмица преди вот Народното събрание да се разпуска, а избраниците тръгват по агитация.

Предложението да няма заседания от 12 октомври до първия тур на президентските избори дойде от атакиста Николай Александров. То бе прието с 90 гласа на представителите от ГЕРБ, ПФ и „Атака“. „Стандарт”

Чакаме 5% ръст на зимния туризъм

5-6% ръст през зимния сезон ще отчете туризмът ни. Това прогнозират експерти от бранша. Записванията вървят с добри темпове. По-голям ще бъде ръстът на гостите от Балканите и Русия, заяви Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма пред Bulgaria On Air. Страната ни е била отличник по ръст на броя на реализираните туристически нощувки и през миналия зимен сезон, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. България е в топ 6 на страните от ЕС по ръст на туристическите нощувки. Но изоставаме по този показател от Сърбия и Македония, които Евростат включва в статистиката, като страни кандидати за присъединяване в общността. Те се нареждат съответно на 2-ра и трета позиция след Словакия и така България остава на 8-ма позиция, вместо на 6-та в списъка, който би изключил съседите.

„Монитор”        

Половината шосета без осеви линии

На много места в страната проблем е не само липсата на маркировка, а качеството й. Случва се осеви линии, маркирани през пролетта, особено по общинските пътища, да не издържат до зимата. Отделно по-голяма част от родните пътища осевите линии, изчертани с обикновената акрилатна боя при по-силен дъжд трудно се вижда от водачите и денем,

„Сега”

Вотът "Срещу всички" може да доведе до оспорване на изборите

Опасността изборите да бъдат касирани заради противоречията в Изборния кодекс с конституцията става все по-голяма. Вместо да оправят кашата, която сами забъркаха, депутатите вчера абдикираха от дебата по проблемите и Народното събрание се разпусна до вота. Така тежкият правен казус около квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината за президентските избори остана висящ.