Само в четири от осемте общини в област Ловеч язовирите и съоръженията към тях се стопанисват правилно. В другите четири общини собствениците трябва да предприемат мерки и действия за поддръжка. Това показва проверка на 71 язовира на територията на областта, съобщи БНР.

В общините Априлци, Летница, Луковит и Ябланица няма проблеми с поддръжката на язовирите. Проблеми в поддръжката на язовирите има в Ловеч, Тетевен, Троян и Угърчин и проверяващите очакват да има още мерки за безопасността на водоемите. 

До месец става ясно кои язовири са най-опасни

До месец става ясно кои язовири са най-опасни

Нинова увери, че ще бъдат положени нечовешки усилия парите за ремонт на язовири да се използват целесъобразно

Има подобрение на състоянието на язовирите след издадените през есента на 2021 година предписания, като по-голяма част от тях са изпълнени или са в процес на изпълнение, съобщи заместник-областният управител Росен Веселинов.

"За по-голямата част от язовирните стени има назначен оператор на основание Закона за водите. Предоставени са данни за параметрите на язовирната стена и облекчителните съоръжения (дължина и височина на стената, водно количество на основния изпускател и преливника, водосборна област на язовира, завирен обем)", каза Веселинов. 

Големите язовири са пълни над 90% от капацитета си

Големите язовири са пълни над 90% от капацитета си

Разполагаме с оптимални водни ресурси за сезона...

По думите му някои не се осъществяват в пълен обем ремонт, поддръжка и техническа експлоатация на съоръженията. Сред дадените предписания са предприемане на дейности по почистване на храстовидната и дървесна растителност по сухия и водния откос и отводящите дерета до 500 метра след язовирната стена.

От проверените язовири 21 са класифицирани в първа - висока степен на потенциална опасност: "Като са дадени предписания със съответните срокове на изпълнение за актуализиране или привеждането им в пълно съответствие на разработените аварийни планове по наредба, обясни зам.-областният управител на Ловеч. 

Кирил Петков обикаля язовири да види на живо работата на ДКК

Кирил Петков обикаля язовири да види на живо работата на ДКК

Пре първоначалната проверка са "светнали червени лампи"