800 хил. лв. ще бъдат необходими за изграждането на нови кладенци в Хасково. Това обяви заместник-кметът на града Евгени Консулов пред БНР.

Тези пари ще бъдат заделени от отпуснатите 2 млн. лв. от правителството.

С цел изграждането на новите кладенци да стане възможно най-бързо общината е изпратила покана за пряко договаряне до 10 фирми, който разполагат с необходимото оборудване и капацитет за дейността.

Припомняме, от днес в града е установено воден режим. Водата ще се спира по график, като всеки квартал няма да има вода минимум 12 часа на денонощие.

Тежък воден режим в Хасково

Тежък воден режим в Хасково

Запасите от вода на града вече са изчерпани

Основната причина за режима е, че в града бяха спрени и двете помпени станции заради открития уран във водата, а наличните запаси от вода на града вече са изчерпани.

По думите на Консулов водният режим в града ще засяга малка част от жителите на града, като ще има и квартали, които въобще няма да бъдат засегнати.

Леко завишено ниво на уран в три хасковски села

Леко завишено ниво на уран в три хасковски села

Забраниха водата да се ползва за пиене и готвене

Според заместник-кмета изграждането на новите кладенци трябва да стане възможно най-бързо, защото към момента общината отделяла по 3 000 лв. на ден за минерална вода.

Бизнесът в Хасково страда заради водата с уран

Бизнесът в Хасково страда заради водата с уран

Печалба бележат само производителите на минерална вода

Припомняме и че проблемът с питейната вода в Хасково се отрази негативно на бизнеса в града, който търпи сериозни загуби. Още в началото на месец май местни бизнесмени скочиха, че продукцията от региона не се купува от търговската мрежа. Въпреки това се предвижда новите кладенци в Хасково да бъдат готови най-рано след месец и половина.