14 оферти от архитектурни колективи от България, Италия, Франция, Румъния, Русия и Турция са подадени в Международния конкурс за идеен проект за обновяване на площад "Св. Неделя" в София, съобщават от Столичната община.

Най-много са българските и италианските екипи, а по едно предложение има от френски, румънски, турски и руски архитекти.

Офертите бяха отворени вчера - само заявка за участие, в която архитектурните колективи представят професионалния си опит до момента. На 20 и 21 юни 15-членното жури ще проведе финално заседание, на което ще избере седем от тях и ще покани авторите да разработят проекти за обновлението на площада. След това предложенията ще бъдат класирани, като получилият първа награда ще получи покана от Столичната община за реализация на проекта.

Архитекти срещу условията за ремонт и около "Света Неделя"

Архитекти срещу условията за ремонт и около "Света Неделя"

Условията не са пряко свързани с качеството на проектите, но убиват конкуренцията и насърчават монополите

Предвижда се реконструкцията на пл. "Св. Неделя" да започне през 2020 година.

В международното жури участват специалисти от цял свят, както и изявени българи. Всички членове са преподаватели или гостуващи лектори в световно известни университети.

Столичната община обяви Международния конкурс за обновяването на "Св. Неделя" през 2018 г. Основното изискване в него е запазване на историческия му характер, създаване на връзка между пешеходните пространства, съвременен градски дизайн, достъпна среда и икономическа целесъобразност.