Жители от Асеновград излязоха на протест срещу незаконното застрояване в охранителната зона на културно-историческото наследство "Метошката махала", съобщи БНР.

ДАНС влезе в община Асеновград

ДАНС влезе в община Асеновград

Проверяват се обществените поръчки

Гражданският инициативен комитет, който организира общественото недоволство, се събира в квартал "Метошката махала", където незаконното строителство стана повод за разследването на длъжностни лица от общината.

Главният архитект на Асеновград с две нови обвинения

Главният архитект на Асеновград с две нови обвинения

Очаква се отстраняване от длъжност на Атанасов и на Караиванов

Припомняме, на 20 май главният архитект на община Асеновград Константин Атанасов беше арестуван. Срещу него бяха повдигнати три обвинения. Първото обвинение срещу Атанасов беше за това, че е наредил строителство на сграда в охранителна зона на групов паметник на културата. Атанасов е действал с пълното съзнание, че това е незаконосъобразно. За това решение през 2012 година е бил променен и устройственият план в града. За да бъде променен планът обаче, е необходимо съгласуване с Министерството на културата, което не е направено. Второто обвинение към главния архитект на Асеновград е за търговия с влияние по друг случай, като той е поискал пари посредством изнудване. Третото обвинение срещу Атанасов е за подкуп.

Арестуваха кмета на Асеновград

Арестуваха кмета на Асеновград

За разпит са отведени и трима бизнесмени

Припомняме и че на 25 май кметът на Асеновград също беше арестуван. Срещу него също има повдигнати обвинения за длъжностно присвояване. Той поискал пари, за да не спре незаконен строеж.

Инициативния комитет настоява строежите в района да бъдат съгласувани със законодателството и да се преустановят. Според организаторите на протеста до момента в защитената зона са налице поне три нарушения. Недоволстващите жители на града подчертаха, че проблемите не са само в тази зона - проблеми имало с цялостното застрояване на града.