Пристигнаха фургоните, в които се очаква семействата от наводнените села Каравелово, Слатина и Богдан да изкарат зимата, съобщи БНР.

Според предварителните разчети от утре започва разполагането на жилищните фургони в най-тежко пострадалите от наводнението карловски села - Каравелово, Слатина и Богдан, каза областният управител на Пловдив Ангел Стоев

Министрите очакват с почти 19 млн. лв. да помогнат на наводнените карловски села

Министрите очакват с почти 19 млн. лв. да помогнат на наводнените карловски села

Парите са и за превенция

Хората в другите наводнение села - Войнягово, Христо Даново, Розино, ще се справят самостоятелно. Очакваните фургони са само за единични семейства, които не са успели да намерят подслон при близки или няма как да възстановят домовете си.

Първо ще бъдат доставени 8 фургона в село Каравелово и се очаква утре, по желание на семействата, те да бъдат разположени в дворовете на наводнените къщи. На следващия ден още 8 фургона да заминат за село Слатина, където е предвидено те да се разположат на обща площадка. След това ще се поставят и 17 временни жилища в село Богдан.

По информация на news.bg се очаква да бъде изграден авариен водопровод. Как и кога това ще се случи на практика никой не може да каже.

Преди дни от ВиК Пловдив признаха на среща при областния управител, че нямат капацитет да се справят със ситуацията. От общината ще възлагат на подизпълнители изграждането на аварийни водопроводи

Очакват фургоните за 30-те семейства в наводнените карловски села

Очакват фургоните за 30-те семейства в наводнените карловски села

Ако се окаже, че има още домове, които са негодни за живеене, ще се осигурят още фургони

Фургоните ще бъдат разположени само в тези дворове, където е възможно да влезе камион и кран.

От местното енергоразпределително дружество (EVN) са уверили общината, че ще захранят временните жилища с вода и ток.

Жилищните фургони са собственост на държавата и се предоставят напълно обзаведени като допълнително ще бъдат осигурени единствено одеяла и спално бельо, уверяват от общината

По сведение на местни жители продължава изсичането на дървета от Средна гора. И след наводнението и проверките от министерството на земеделието камиони с дървесина продължават да слизат от планината в неизвестна посока. Хората в наводнените села все още не са получили заявените количества дърва за огрев, въпреки че в началото на октомври температурите паднаха. Продължава обезлесяването, което помогна за наводнението в петте села в Карловско.

Шефът на Агенцията по горите: В карловския район няма незаконна сеч
Обновена

Шефът на Агенцията по горите: В карловския район няма незаконна сеч

Той призова хората да подават сигнали за нередности, дори и анонимни

Относно обследването на наводнените домове към момента няма протоколи от комисии, които да са минали да проверят къщите на пострадалите от наводнението.

Хората са притеснени, защото не знаят какъв е плана на общината за справяне с бедствената ситуация.