Извършените досега проверки показват, че няма незаконна сеч в района на Карлово, който пострада жестоко от наводнения след проливните валежи. Това заяви в студиото на БНТ инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Агенцията по горите. Той уточни, че предстоят още проверки в района, съвместно с други институции, а окончателните изводи ще се направят след приключването им.

"Проверките, които започнах в самото начало, показаха, че няма незаконна сеч, но не мога да бъда категоричен, защото има други сечища, които ще бъдат проверени. Установени са организационни пропуски, които ще бъдат отстранени.", каза той.

Според него досега не са установили изсечени пътища, които да са се превърнали в улеи, а релефът е изиграл своята естествена роля и е спомогнал за отвеждането на водата до притоците на река Стряма, допълни инж. Тошев. Той подкрепя своите думи с открити множество изкоренени дървета в пострадалите села.

Спира всякаква сеч във водосбора на наводнените села в Карловско

Спира всякаква сеч във водосбора на наводнените села в Карловско

с. Каравелово, с. Слатина, с. Богдан, с. Войнягово, с. Столетово, с. Розино, с. Христо Даново и с. Дъбене

"Карловско като цяло е спокоен район, без много сигнали за нарушения. Сега там се е фокусирало вниманието. Хората, които присъстват с нас на проверките, сами се убеждават, че тези райони не са компрометирани. Горските райони са добре стопанисвани. Да, има организационни пропуски, но като цяло се създават едни нелоши горски насаждения, които вършат своята функция.", изтъкна той.

По-късно обаче служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че са открити са нарушения при проверката за изсичането на гори над селата в Карловско, които бяха наводнени в началото на месеца.

"Има данни за сеч, извършена в нарушение с плановете, по които трябва да се извърши такава сеч. Те предвиждат къде трябва да се складира, как трябва да се извози дървесината, какво може да се остави на терена и къде може да се остави на терена. Дали е допринесло, сега ще изясни следствието", каза Демерджиев, цитиран от БНР. 

Иван Демерджиев: Има нарушения при изсичането на гори над наводнените села в Карловско

Иван Демерджиев: Има нарушения при изсичането на гори над наводнените села в Карловско

Част от сечта е в нарушение на плановете

Инж. Тошев коментира сателитни снимки от района, които показват оредяване на гората през последните години.

"Всъщност, става въпрос за близо 1000 хектара увеличение на горската площ, но с млади насаждения, които не са с такава плътност. Има извършени във времето мероприятия, но са възстановени с млади насаждения.", каза той.

Инж. Стоян Тошев добави, че от самото начало екипите на агенцията работят по сигнали на местни жители, които ги насочват къде има проблем. Проверки текат в цялата страна. Той призова хората да подават сигнали винаги, когато имат съмнение за незаконна сеч.

"Апелирам да се подават сигнали, защото за нас е важно да ходим преди или по време на извършване на нарушението, а не след това, когато вече са изсечени масиви. Ние ще направим така, че максимално бързо да се задействаме в случай на сигнал, така че апелирам да се подават сигнали дори и анонимно. Нашата цел е да покажем на обществото, че държавата я има. Нямам никакви притеснения в момента да отида където и да е било да направя проверка и да покажа дори с медии какво се случва в гората.", каза той.

Евдокия Манева: МОСВ и Земеделското министерство са отговорни за наводненията

Евдокия Манева: МОСВ и Земеделското министерство са отговорни за наводненията

Пак ще се прикрие истината, смята тя

Сигнали за незаконна сеч и бракониерство могат да се подават на телефон 112 или на платформата "Защити гората".

"Предстои анализ в кои райони на страната има концентрация на нарушения и всичката сила, с която разполагаме, ще концентрираме за пресичане на тези дейности там.", каза още той.

Според Тошев през последните години контролът в горските стопанства у нас се е повишил значително. С около една трета са се увеличили проверките, установените нарушения също не са малко. Горските служители са на терен и в тъмните часове на денонощието. Средната заплата в горските стопанства у нас е около 1200 лева, което показва, че работата им не е добре платена, смята Тошев.

Според него забраната за износ на дървесина у нас е дала ефект, макар че изнасяният дървен материал по принцип не е в големи количества.