Около 15.30 ч. Топлофикация Бургас успя да се включи на собствено автономно захранване. След поредица от неуспешни опити, най-после НЕК подаде електронапрежение от 20 kV през подстанция "Лозово".

Външното захранване е продължило толкова, колкото да бъде стартиран един от 6-те когенератори. Генераторът работи на предела на долната си граница и осигурява мощност от 1 MW електроенергия, която е достатъчна за пускането в действие на един 100 MW котел спомагателните съоръжения към него. Според ръководството, той е в състояние да осигури топлоподаване за целия град Бургас.

Предприятието спря да подава топлоенергия около 5.30 ч. сутринта, след прекъсване на електричеството от мрежата на НЕК. Поредица от токови сривове, попречиха до следобедните часове да се премине на собствено захранване. Сега ТЕЦ-ът е напълно изолиран от националната електропреносна мрежа и работи по т.нар. система "на остров". Пропуснатите ползи са големи, тъй като Топлофикация Бургас е и сериозен производител на електронергия, която обаче в сегашното положение не може да бъде произведена и включена в националната система, поради несигурността в далекопроводите. Размерът на общите щети тепърва ще се изчислява.

Поредица от сериозни аварии в електропреносната мрежа на НЕК, остави Бургас без парно. Енергоподаването към Топлофикация е прекъснало за пръв път в 5.30 ч. сутринта.

Вероятно причината е късо съединение в 110 kV далекопровод „Сатурн". Ураганният вятър от север-североизток предизвиква сривове в системата и прекратяване на подаването на електроенергия. Скоростта на вятъра се изчислява над 13 м/сек.

В мразовития ден на студено са около 30 000 абоната - домакинства, институции и обществени заведения, сред които детски градини, болници и т.н. Положението допълнително се усложнява от продължаващото разваляне на времето и усилването на вятъра.

Целият наличен състав на Топлофикация Бургас, заедно с ръководството е на крак от ранните сутрешни часове. От дружеството непрекъснато правят опити да преминат на вътрешно автономно електрозахранване. За целта е необходимо НЕК да подаде поне 6 kV електроенергия, за да може да заработят котлите и системата да започне да произвежда собствена електроенергия, с която да се поддържа производството.

До 13.30 ч. за това са били правени 3 поредни опитa, които за съжаление са неуспешни. Външното подаване, дори на 6 kV, е било отново прекъсвано от електродоставчика в процес на пускане на мощностите на ТЕЦ-а. Лошото е, че 3-те поредни допълнителни прекъсвания са предизвикали хидравлични удари в системите, които могат да доведат до нови непредвидени аварии и сривове. Освен това, рязката смяна на температурата на водата в ледовитото време е изключително рисково, съобщават от дружеството.

Ако НЕК осигури минимално електроподаване и Топлофикация успее да премине на собствено захранване, трябват поне 12 часа за пълно възстановяване на нужните температури в топлопреносната мрежа и радиаторите.

Все още не е ясно в какъв размер са щетите и пропуснатите ползи за „Топлофикация Бургас" ЕАД. От ръководството на дружеството смятат, че по-големият проблем е спирането на топлоподаването в мразовитото време за Бургас и особено за социалните заведения, детски градини и болници.

„Топлофикация- Бургас" се извинява на клиентите си за причиненото неудобство и прави всичко според възможностите си нормализирането на температурите да бъде извършено в максимално кратки срокове.