До два месеца приключва изграждането на автотунела при свлачището под Рилския манастир, съобщава БНР.

Работещи на обекта увериха, че той се изпълнява по график - дори и след смяната на ръководството на "Автомагистрали" ЕАД, което е дружеството изпълнител, работата не е спирала.

Припомняме, строежът на автотунелната завеса се наложи, след като в началото на годината при изградената подпорна стена падна огромна скала и затвори за месеци пътя до манастира.

Строители обясниха, че вече са излети 22 бетонни колони вдясно по платното, в момента се изгражда и площадката - широка 10 м и дълга около 98 м. Площадката е таван на полутунела, през който евентуално отново свлекли се скали и пръст ще минат над пътя.

Все още движението към Светата обител се извършва само в една новоизградена лента от бетон на банкета и се регулира със светофар.

Пътят за Рилския манастир вече е отворен

Пътят за Рилския манастир вече е отворен

След близо 3 месеца

Около 6,5 млн. лв. струва завършването на съоръжението и цялостното укрепване на ската.

В участъка по пътя от Рила до най-големия манастир в България редовно се образуват срутища.

В началото на 2021 г. свлачище отново блокира пътя към Рилския манастир.

Куриозното в случая беше, че отсечката се укрепваше многократно и имаше многобройни уверения, че проблемът може да се реши генерално.

Ремонтират пътя към Рилския манастир през целия март месец

Ремонтират пътя към Рилския манастир през целия март месец

Ще бъде изградена тунелна завеса

В края на 2020 г. бившият премиер Бойко Борисов лично инспектира укрепеното вече срутище на пътя и заяви, че иска "тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят на тази Света обител, да няма недоизкусурено нещо".

Укрепителните дейности, за които правителството отпусна 6,5 млн. лв., започнаха в края на юни и включваха възстановяване на пътната настилка по участъка.

Заради срутването на уж укрепения участък много от критиците на тогавашния кабинет с ирония коментираха, че некачественото укрепване на пътя до Рилския манастир прилича на цялостното управление на държавата.