"Бъдеще за община Банско" настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов. В писмо адресирано до него те декларират, че са представители на неправителствени организации, чиито над 6000 симпатизанти на шествие в София са подкрепили решението на МС от 28 декември 2017 година.

"Като организации на големи регионални и бизнес групи очакваме да бъдем включени в диалога с правителството по теми, които пряко засягат нашите региони и бъдещото им икономическо развитие. До този момент обаче, оставаме с впечатлението, че нашата гледна точка се пренебрегва, а представители на изпълнителната власт се договарят с други НПО, които не са реално загрижени за равновесието между икономически растеж и природа и които са по-скоро политически субекти", съобщават те.

"Научаваме, че в последните дни е имало активни, необявени публично контакти на високопоставени членове на Вашата администрация с неправителствени организации, афиширащи се като зелени. Били са обсъждани идеи за налагане на нови, допълнителни рестрикции за развитието на зимния туризъм в България и в частност - на туристическа и ски зона "Банско"", обясняват те.

Борисов поел ангажимент да няма по-зелено правителство

Борисов поел ангажимент да няма по-зелено правителство

Симеонов може спокойно да се срещне с екозащитниците

Те считат, че "за никого вече не е тайна, че през последните години неправителственият сектор, гражданското общество и екологичната сфера бяха монополизирани от тесен кръг организации с политически и партийни амбиции, а изпълнителната власт води диалог приоритетно, а понякога единствено с тях."

"Намираме тази комуникация само с няколко организации за непрозрачна и будеща съмнения за нерегламентирани връзки на високопоставени чиновници в Министерски съвет. В последните месеци браншови, работодателски организации и съюзи от всички области алармират за засиления и все по-агресивен екологичен рекет. Той ще се отрази пагубно на българската икономика и ще доведе до тежки, негативни последици. Пример за това е резкият спад на чуждестранни инвестиции в последните месеци и блокирането на цели сектори от икономиката, включително изграждането на инфраструктурни обекти от национално и общинско значение", смятат представителите на тези неправителствени организации.

Борисов поел ангажимент да няма по-зелено правителство

Борисов поел ангажимент да няма по-зелено правителство

Симеонов може спокойно да се срещне с екозащитниците

"Проблемът е налице и затова сме убедени, че е необходимо да чуете и нашата гледна точка. Настояваме за лична среща с Вас в близките дни, защото единствено при равнопоставен, открит и честен диалог, може да се вземат верни и балансирани решения. Регионите и бизнесът имат огромна нужда от решения, които да дадат възможност за нов, по-голям икономически ръст и увеличение на доходите на хората от цялата страна, включително и от изостаналите планински региони", допълват от "Бъдеще за община Банско".

Писмото до премиера Бойко Борисов е с дата 21 януари 2018 г. и под него стоят следните организации: Сдружение "Бъдеще за община Банско"; Български ловно-рибарски съюз; Българска асоциация на пострадалите при катастрофи; НГК "Природата за хората и регионите"; Федерация на потребителите в България; ПК "Екогласност"; Сдружение "Клъстър зелен транспорт"; Българска асоциация за селски и екологичен туризъм; Сдружение "Клъстер уелнес БГ"; Екологично сдружение "Марица 2004"; Съюз "Интелигентна България"; Балкански център за устойчивост и екоинженеринг; Сдружение "Зелена Кресна"; Сдружение "Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле"; Българска асоциация на експертите и консултантите".

Каракачанов убеден, че еколозите откровено лъжат за Банско

Каракачанов убеден, че еколозите откровено лъжат за Банско

Праща хората от жълтите павета на място, да обясняват на местните: "Хайде още известно време да останете без работа, с ниски доходи"