"Вчера в Европарламента имахме много доброжелателни хора, подкрепа. Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят, че по-зелено правителството от нашето няма." Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет.

Той уточни, че в Банско, като се постои втората кабинка ще се забрани пътят за автомобили нагоре, за да не се повлиява пътя и да загиват дървета.

"Това е нашата позиция, много ясна, точна, и зелена. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи, чайна не може да се направи", добави още Борисов.

Екоорганизации искат БНБ да посочи реалния собственик на концесионера в Пирин

Екоорганизации искат БНБ да посочи реалния собственик на концесионера в Пирин

Над 20 града в България и Европа се включват в протестите в защита на Пирин в четвъртък

От своя страна министърът на екологията Нено Димов също заяви, че нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура в парк "Пирин".

"Нещо повече, ако погледнем целия парк "Пирин" и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен", подчерта той и добави, че ние сме една от малкото страни с прираст на природни ресурси.

Димов беше категоричен, че колите на бензин и дизел замърсяват много повече околната среда.

Пирин - без хотели, без ресторанти, само спортни съоръжения в 2.6% от планината

Пирин - без хотели, без ресторанти, само спортни съоръжения в 2.6% от планината

Това уверява министърът на околната среда и водите Нено Димов

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че съвсем отговорно са взели решение за втори лифт на Банско и той ще бъде прокаран.

"Не има ефект от движението, а има една проверка унищожени дървета, която е по-голяма от евентуалната бъдеща, която ще се прави за бъдещия лифт. Ще се прави един единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира.", категоричен беше Симеонов.

Вицепремиерът заяви, че няма да има ново строителство, защото законът и планът за управление го забранява.

Каракачанов убеден, че еколозите откровено лъжат за Банско

Каракачанов убеден, че еколозите откровено лъжат за Банско

Праща хората от жълтите павета на място, да обясняват на местните: "Хайде още известно време да останете без работа, с ниски доходи"

Борисов от своя страна заяви, че Симеонов може спокойно да се срещне с екозащитниците, защото позицията на правителството е точна, ясна, зелена и изцяло свързана с опазването на околната среда.

"Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическият бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината, и да намалим замърсяването от пътя", завърши Борисов.