Сънародниците ни в Босилеград и околностите се опасяват, че проучвания за добив на злато от канадска фирма в района може да доведат да сериозни екологични щети и проблеми, съобщава БНР.

Притесненията са на фона на замърсяване от години на реките и почвите край границата с България от мина за олово-цинкова руда.

Канадска фирма открила на границата между България, Сърбия и Македония в района на планината Горно и Долно Планино огромни залежи на благородни метали - близо 7 милиона тона руда с около 680 000 унции, или 19,3 тона злато на стойност над 1 млрд. долара.

Миналата година заради напредващите проучвания за злато от канадското дружество в Босилеград пристигнала и канадската посланичка Кети Чаба. Общинската управа в Босилеград дала съгласието си за това.

Никой обаче не споменава въздействието върху околната среда на границите на трите държави.

В становище на културно-информационния център в Босилеград се посочва, че босилеградските села в района, където се провеждат изследователските работи, вече са почти обезлюдени и в Босилеград през последните две десетилетия не бяха допуснати други инвеститори, които да предложат друго производство и работа за населението.