В София въвеждат безплатни буферни паркинги на 18 декември, сряда. Целта е гражданите да оставят колата си и използват градски транспорт, съобщиха от Столична община.

Мярката се предприема във връзка с прогноза за утрешния ден за превишения на фини прахови частици на две от станциите над 150 мкг/куб.м., съобщиха от пресцентъра на общината.

Безплатните паркинги са разположени по линиите на метрото на бул. "Цариградско шосе", бул. "Черни връх", бул. "Ломско шосе", бул. "Александър Малинов" и на бул. "Драган Цанков". 

София влезе в топ 3 по мръсен въздух в света

София влезе в топ 3 по мръсен въздух в света

Преди столицата ни се нареждат само Делхи и Лахор

От Столична община призовават гражданите, които се отопляват на твърдо гориво да преминат на алтернативно отопление. За освежаване на въздуха някои столични булеварди ще бъдат измити.

Екипи на Столичен инспекторат ще проверяват за източници на замърсяване от строителни, търговски, промишлени обекти и по сигнали на граждани.

На сайта https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, както и прогнозите за следващите дни.

На специално мобилно приложение SofiAir, което може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи, гражданите могат да получат информация за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ.