Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев благодари на Върховния административен съд (ВАС) за решението за реорганизацията на движението на бул. "Патриарх Евтимий". Това решение не означава, че се връща старата организация на движение, а означава да се спре изпълнението на организацията на движението. Няма връщане на старата организация на движение, заяви Бонев на брифинг пред журналисти в Столична община.

Последствията от решенията на съда са, че при липса на генерален план за организация на движението какъвто София няма, всички организации на движението са незаконни. Голяма част от българските градове нямат планове за организация на движението - от пешеходна пътека до нов булевард е незаконно спрямо тълкуването на съда.

"Това е една от най-големите бомби, заложени от предишното управление, с последствия, доста по-страшни от тези, които са заложили бомбите. Без действащ генерален план на организацията на движението, всичко е незаконно навсякъде", изтъкна Борис Бонев.

Според него дори някой да поиска да се върне старата организация на движението, тя също би била незаконна.

Съдът окончателно спря реорганизацията по Патриарха

Съдът окончателно спря реорганизацията по Патриарха

ВАС установи неоснователно извършване на действия по въвеждане на нова постоянна организация

Борис Бонев добави, че е могъл да се плъзне по линията на ПР угодното и да жертва интереса на софиянци, атакувайки управляващите, но не го е направил. От желанието за краткосрочни политически дивиденти изпаднахме в дългосрочна криза на пътната безопасност и организацията на движението, предупреди Бонев.

"С това решение на съда инфраструктурата на България е поставена под въпрос", каза още Бонев.

Заместник-кметът Илиян Павлов посочи, че съдът е оставил новата организация на "Патриарха" недовършена. Подготвена е временна организация на движението, за всичко, което не е довършено - стрелки, знаци, косени линии. През 2017 и 2022 г. не е направен нов план за организация на движението, посочи Павлов.

Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Андрей Зографски запита защо между 2017 и 2023 г., когато ГЕРБ са управлявали София не е направен опит да се направи задание за нов план за организацията на движението в столицата. В момента дори старата организация на движение не може да се върне, защото ще се намери кой да я обжалва, посочи Зографски. ПП-ДБ-Спаси София знаят какво да направят, за да направят булевард "Патриарх Евтимий" безопасен и как да го довършат.

Васил Терзиев си взел поука от новото движение по Патриарха

Васил Терзиев си взел поука от новото движение по Патриарха

Той увери, че велоалеите няма риск да бъдат премахнати