Забрана за носене на бурки въведоха и в Бургас. Общинският съвет одобри промяна в Наредбата за обществения ред и сигурност. Съгласно нея вече не е позволено лицето да се закрива на обществени места, съобщава кореспондентката на БНР в Бургас.

Местните парламентаристи в морския град приеха предложението на ВМРО да се забрани носенето на облекла, скриващи лицето, каквито са бурките. В подкрепа на предложението гласа си дадоха 34 общински съветници. Въздържаха се 9 общински съветници. Един гласува против.

Припомняме, че подобна забрана вече е въведена в Пазарджик, Стара Загора и Сливен. Предстои предложението да бъде обсъдено от общинските съвети и в Хасково, Харманли, Шумен, Варна и Благоевград.

Пловдивчани например не одобриха забраната на бурките. В знак на протест срещу отхвърленото предложение общинска съветничка от ВМРО дойде с бурка.

Общинският съветник от Националния фронт за спасение на България Ангел Божидаров промяната в наредбата в Бургас няма да попречи на туризма.

„Какво ще правим, когато дойде един арабски шейх с жена си, ще я глобяваме ли? Да, ще я глобяваме. Законите в Република България важат за всички граждани по света”, отбеляза той. Във връзка с евентуалните загуби за туризма, Божидаров подчерта, че 56 години живее в Бургас и навалица от шейхове все още не е видял.

Предложението за забраната за бурките не бе подкрепено от групата на БСП. Общинските съветници Николай Тишев и Евгени Мосинов аргументираха отказа си да подкрепят предложението. Те попитаха по какъв начин общинската администрация ще осъществява контрол. Според общинарите Бургас трябва да се мери с Пловдив, Варна и София, а не с Пазарджик.

Общинският съветник от ДПС Шерафет Мехмед е единственият гласувал против забраната. По думите му щом книгата повелявала различно покриване на лицето, това било част от мюсюлманската религия. Мехмед подчерта, че ако тръгне срещу бурката, тръгва срещу вярата си. Той посочи още, че в община Бургас бурки никога не е имало и нямало да има.