Да се изпълнява закона от "Мелта 90" АД, а държавните институции да си влязат в правата и задълженията и реално да контролират амоняка - това настоява Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия на територията на Община Ловеч. Решенията на щаба са продиктувани от проточилия се във времето проблем с изтичащия амоняк в атмосферния въздух. Въпреки че в ловешкото предприятие е започнал ремонт, течът вече над един месец държи в напрежение обществеността. Сигнали за остър мирис имаше и през последното денонощие.

Собственикът на предприятието Андрей Тенев присъстваше на заседанието на щаба, като малко преди това внесе писмено обяснение. То беше прочетено от кмета по време на заседанието. От текста става ясно, че напрежението в обществото идва от "некомпетентност на местната власт и поради журналистите, както и от некомпетентната публика", пише собственикът Андрей Тенев. Въпреки обещанията му той обаче все още не е представил план на ремонтните дейности, график и отговорници за процеса. Компетентните органи по случая са Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Плевен, и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) - Враца.

Изтичащ амоняк в „Мелта-90“ АД тревожи кмета на Ловеч

Изтичащ амоняк в „Мелта-90“ АД тревожи кмета на Ловеч

В тази връзка от общината изразяват опасения, че не е задействан авариен план

Кметът Корнелия Маринова определи държането на собственика като абсолютно недопустимо, защото ни прави заложници на една опасна инсталация, която създава драма в града. Освен това кметът ще изпрати писмо до Министерството на икономиката и индустрията с настояване за решителни действия по изпълнение на издадените заповеди и по отношение дейността на ДАМТ, която контролира съдовете с амоняк. Въпрос е и кой отговаря и контролира тръбопроводната инсталация и има ли законово определени органи за това? Ако няма, да се предприемат спешни мерки в законодателството.

Храните от хладилника вече са изнесени, има поредица заповеди за спиране, те се обжалват, но това не спира тяхното изпълнение, стана ясно от разговора. Стана ясно още, че задълженията на "Мелта 90" АД към Община Ловеч датират от 2010 година и възлизат на 260 000 лева и още 230 264 лева с изтекла абсолютна давност.

Щабът проведе заседание на 6 юни 2022 г. под ръководството на кмета Корнелия Маринова и с участието на заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов.