Жителите на плевенското слео Подем се оплакват, че са останали без хляб и стоки в магазините. Заради проливните дъждове в понеделник, 3 юли, много от улиците в селото са разрушени и са останали почти без асфалт.

Хората се притесняват и че при спешен случай в селото няма да може да влезе линейка.

437 произшествия днес - 64 пожара и 366 спасителни дейности

437 произшествия днес - 64 пожара и 366 спасителни дейности

Данните са до 18 часа

Кметът на село Подем, община Долна Митрополия, Николай Христов заяви пред bTV, че селото няма отводяване и че подобни наводнения стават педиодично от 70-те години на миналия век насам. По думите му при проливни дъждове водата се събирала на около 10 километра извън селото и набирала скорост. По този начин се получило и огромната приливна вълна, която заля централната част на селото в понеделник. Бедствието наводни и гарата на селото.

Язовир Николаево 5 преля, затворен е пътят Плевен-Ловеч

Язовир Николаево 5 преля, затворен е пътят Плевен-Ловеч

Няма пострадали хора

Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия, посочи, че държавата работи по въпроса и се интересува от проблемите на жителите на селото. По думите ѝ самият президент Радев се е обадил, за да попита как са жителите на Подем и дали имат нужда от съдействие.

Според Цоновска вече се работи по изграждането на проект за отводняване на селото.

Отпускат 28 млн. лв. за щетите от последните наводнения

Отпускат 28 млн. лв. за щетите от последните наводнения

Вътрешният министър доволен от предприетите мерки

Припомняме, по-рано днс, 5 юли, вътрешният министър Валентин Радев обясни, че са предприети всички превантивни дейности по предотвратяването на щетите от бедствието в понеделник.

Според Радев ще се отпуснат средства в размер на 28 млн. лв., с които да се подпомогне възстановяването след проливните дъждове.