С каква цел са разхвърляни хартии над плаж "Градина" и то от хеликоптер, летял на опасна височина?

Проверката започва след сигнали, включително видеоматериали от Министерство на транспорта. В репортаж с очевидци Нова телевизия разказва, че случката е станала рано сутринта на 1 юли, точно когато се предполага, че има празнуващи Джулая. Над популярния плаж с къмпинг пред Kite bar е летял хеликоптер, като от него са разхвърляни банкноти, подобни на долар, но с лика на Тодор Живков. Повече от банкнотите са отишли в морето, както може да се предполага заради вятъра по крайбрежието, така че е трудно да се разбере целта на акцията. Дори и да е рекламна, тя трудно би постигнала целите си. Така че освен кой е поръчителят, се търси и каква е идеята.

Министерство на транспорта обаче ще проверява правомерността на полета. На този етап се знае, че пилотът е Веселин Стоянов, но за конкретния полет няма издадено разрешение. По-късно в същия ден пилотът е информирал в ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" за полет от Приморско до Балчик, но за ранния полет не е дал никаква информация.

От видеоматериалите се вижда, че хеликоптерът лети изключително ниско. Съгласно изискванията, летателното средство трябва да лети на минимум 1000 фута или 300 метра над земята или сградите, което в този случай е видно, че не е спазено.

Освен това на видеото се виждат хора, които са извън кабината и изхвърлят предмети по плажа. Това е изрично забранено, посочват от МТ.

Предстои да бъде извършена обстойна проверка и ако бъдат установени нарушения, ще се разгледа отнемането на лиценза на пилота и на авиационния оператор, заявяват още от министерството.