Две станции за измерване на показателите на въздуха ще бъдат позиционирани в Русе. За това информираха от Министерството на околната среда и водите във връзка с изказвания на кмета на град Русе Пенчо Милков и на председателя на Общинския съвет в града Иво Пазарджиев, съобщиха от МОСВ. 

Това се случва в изпълнение на Интегриран проект - "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" (LIFE-IP Clean Air)", който се финансира по програма LIFE. Общата стойност на проекта е 16 666 266 евро, от които финансирането по програма LIFE e в размер на 9 999 760 евро.

Протестиращите в Русе блокираха движението при Дунав мост

Протестиращите в Русе блокираха движението при Дунав мост

Издигат и екологични искания...

Главната цел на проекта е подобряване на качеството на въздуха в общините София, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана и е в процес на изпълнение от 2018 година.

В отговор на обвинения, министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че няма иронично, a отговорно отношение към Русе.

Той уточни, че Общинският съвет на Русе, чрез председателя на Съвета и кмета на града, трябвало да предвиди в бюджета на Общината за 2020 година пари за такава станция, при положение че за проблема се знае от години. Той допълни, че е важно да не се слага знак за равенство между миризма и замърсяване.

Русе втвърдява мерките срещу предприятието, замърсяващо въздуха

Русе втвърдява мерките срещу предприятието, замърсяващо въздуха

Толерансът приключи, предупреждава заместник областният управител

Според министър Димитров, осигуряването на две станции за измерване на въздуха в град Русе и поставянето на една мобилна за два месеца е отговорно поведение и загриженост към проблемите на жителите на град Русе.

"Очаквам подобно поведение и от местната власт, на която това е основно задължение и би следвало да е приоритет, защото русенци имат право на чист въздух", заяви още Емил Димитров.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че общината обяви, че втвърдява мерките срещу предприятието, замърсяващо въздуха.

Русенци отново се оплакаха от обгазяване, а кметът Пенчо Милков поиска постоянна станция за измерване на чистотата на въздуха.

От началото на септември заработи Общински кризисен щаб по въпросите за въздуха в Русе, на чието първо заседание бяха изразени предположения, че основният източник на замърсяващи емисии в района е най-вероятно от Източна промишлена зона, където се намира и предприятието "Линамар".