От областната управа в Ловеч посочват, че вече имат проект за възстановяване на коритото на река Вит при Боаза, където се изгражда нов участък от АМ "Хемус", съобщава БНР.

Припомняме, през ноември миналата година местни хора и природозащитници излязоха на протест заради незаконно според тях разкопаване на речното корито. След подадения сигнал от РИОСВ и Басейнова дирекция разпоредиха разчистването на реката да бъде прекратено.

При инспекция на строежа на АМ "Хемус" пък премиерът Бойко Борисов се закани на строителите, че ще има санкции, ако "пак го скарат с еколозите".

Басейнова дирекция не може да наложи наказания за река Вит

Басейнова дирекция не може да наложи наказания за река Вит

Предполага се, че е имало нерегламентирани действия, но те не са хванати при проверката

По думи на инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка" проблемите се виждат на място, а не на документ. Той посочи, че са пуснати жалби по случая до главни дирекции "Околна среда", "Транспорт" и "Регионално развитие" в Европейската комисия и вече имат входящ номер.

Той заяви, че големият въпрос е къде е отишла речната баластра от коритото на реката, което по думи на областната управителка на Ловеч Ваня Събчева е изкопано за "почистване на коритото на река Вит".

Инж. Куманов подчерта, че са изкопани над 150 000 кубика речна баластра. Той настоява ДНСК да отговори откъде са дошли същите кубици баластра за насипа върху строежа на АМ "Хемус".

Да спре разчистването на река Вит, поискаха от РИОСВ и Басейнова дирекция

Да спре разчистването на река Вит, поискаха от РИОСВ и Басейнова дирекция

Искат разрешително по Закона за водите