"Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не беше информирано за специализираните акции в ТЕЦ-овете, а и няма защо.

В деня на проверката регионалните ни структури бяха информирани и от тях бе искана допълнителна информация, която да бъде представена на разследващите в конкретен срок.

Още 2021 г. по искане на разследващите органи бе предоставена цялата налична информация за докладите, които се предоставят в Агенцията за парниковите газове от операторите". Това заяви в "Интервюто в новините на Нова" Ренета Колева - зам.-министър на екологията.

Тя смята, че е нужно разграничение на парниковите газове от замърсяването на въздуха. Ежегодно до 31 март всеки оператор предоставя годишните си доклади за емисии парникови газове, които е генерирал.

ДАНС и ГДБОП са иззели почти цялата документация на ТЕЦ "Бобов дол"

ДАНС и ГДБОП са иззели почти цялата документация на ТЕЦ "Бобов дол"

Има няколко човека, които са разпитани, предстоят още разпити

Тези доклади се верифицират от акредитиран орган, обясни заместник министърът по екологията. Отделно всеки оператор предоставя декларация за верността на данните и носи отговорност за това, поясни Колева.

В решението на парламента е записано да продължи работата на ТЕЦ-овете до 2038 г., припомни зам.-министърът.

"В момента има работна група, която ще предложи алгоритъм да може да предоговорим Плана за възстановяване и устойчивост в изпълнение на европейските цели", каза Ренета Колева.

Европрокуратурата поведе ГДБОП и ДАНС на акция в ТЕЦ-ове и топлофикации
Обновена

Европрокуратурата поведе ГДБОП и ДАНС на акция в ТЕЦ-ове и топлофикации

Демерджиев не дава подробности, преди спецоперацията да е приключила