ГБОП и ДАНС провеждат специализирана операция в страната, съобщи БНТ.

Акцията обхваща територията на София, Перник, Велико Търново, Габрово, Русе и Софйска, Кюстендилска, Хасковска, Старозагорска и Бургасска област. Тя се осъществява под надзора на Европейската прокуратура, по информация на националната телевизия.

Извършват се действия по разследване на множество адреси. Обект на проверките са също ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Марица 3", както и топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, цитиран от БТА, потвърди в Габрово, че в момента в страната се провежда акция на Европейската прокуратура.

"Ще бъдат обявени подробно материалите по цялата акция, в момента не мога да коментирам, преди да е приключила, не е коректно", отговори той на въпрос за насочеността на операцията. Запитан дали акцията е свързана с изборите и дали се разследва корпоративен вот, Демержиев отговори отрицателно.

Прокуратура, ДАНС и ГДБОП проверяват доставките на газ на кабинета Петков

Прокуратура, ДАНС и ГДБОП проверяват доставките на газ на кабинета Петков

Росен Христов увери депутатите, че газът е осигурен

След въпрос дали спецоперацията е свързана с топлоцентралите той посочи, че не е коректно да обявява подробности за акция, която е в развитие и тече в момента.

Информацията за акцията ще даде говорителят на Европейската прокуратура, българските служби изпълняват указания. Реално МВР не знае нищо до момента, стана ясно от кратките отговори на Станимир Станев, главен секретар на МВР. Изпълняваме указания беше реплика повторена три пъти в краткото му участие по темата в студиото на bTV. Днес са извършени претърсвания и изземвания, като документацията първо ще остане в ГДБОП и после ще бъде предадена на Европейската прокуратура. "Предполагам, че ще бъдат четени и в ГДБОП", заяви Станев.

Претърсвания са извършени в тецове, топлофикации и частни домове в София, София - област и в други областни градове. Кои обаче също Станев не каза.