Жителите на Елин Пелин излизат на протест срещу завод за преработка на пластмаса.

От сформирания инициативен комитет съобщават, че кметът на града Ивайло Симеонов е издал заповед за строеж на склад за безалкохолни напитки. Вместо това обаче е бил построен завод за преработка на пластмаса с капацитет 35 000 000 килограма годишно.

Според хората това е в нарушение на правилата, тъй като не е била направена оценка на въздействието върху околната среда нито  проектът и разрешението са били гласувани от Общинския съвет.

От Инициативния комитет съобщават, че заводът вече е построен и функционира, независимо че няма право за това, защото има заведено дело срещу решението на кмета от общинския съвет.

Те посочват и че въпреки че проектът е бил записан като регионален, се оказва, че заводът ще приема отпадъци от Гърция и Германия - т.е. е международен.

Гражданите на Елин Пелин негодуват, че им е бил отказан всякакъв достъп до информация. Те уточняват, че не са против изграждането на предприятия за преработка на пластмаса, а против изграждането на подобни съоръжения без съгласието на гражданите и Общинския съвет, без извършването на ОВОС и без никаква допълнителна информация за проекта.

От Инициативния комитет отправят въпрос и към премиера Бойко Борисов. Заради изказване на кмета на община Елин Пелин, че такъв завод не може да бъде построен без разрешение на министър-председателя, жителите настояват за отговор дали именно Борисов е "дал зелена светлина" за строежа на завода.

Обявеният протест ще бъде съвместен с жителите на село Гара Елин Пелин, които негодуват срещу непрекъснатата липса на вода. Той ще се състои тази събота.