Пожар горя в дома за възрастни хора в кв. "Горна баня" в София тази сутрин, съобщава БГНЕС.

Подпалили са се дрехи на слабо виждащ човек, настанен в дома.

Директорът на дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" в Столичната община Минка Йовчева заяви, че всички хора са били изведени навреме и няма пострадали при пожара.

За спокойствие на близките мъжът, от чиято стая са тръгнали пламъците, е бил закаран за преглед в болница. Той е без изгаряния и опасност за живота. Останалите хората в дома също са били прегледани от лекар.

По думи на Йовчева шестима възрастни са преместени в други стаи, тъй като крилото е наводнено след намесата на пожарникарите и е негодно за живеене. Тя посочи, че тази година се планира основен ремонт на въпросното крило.

От полицията съобщиха, че сигналът за инцидента бил подаден малко след 9.00 часа. Незабавно към мястото били изпратени четири пожарни автомобила, автомеханична стълба и медицински екип. Пристигналите огнеборци установили, че пожарът е в стая на втория етаж, вследствие на което сградата е била силно задимена.

Били предприети действия за извеждане на обитателите на дома, повечето от които са трудноподвижни, както и на персонала на социалното заведение.

Огънят е бил потушен около 10.00 часа, а в сградата е извършено отдимяване.