В кв. "Овча купел" са най-големите инвестиции, които правим през последните години. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекцията на строителството на бул. "Президент Линкълн", преасфалтирането и изграждането на тротоари по ул. "Житница" и изграждането на метростанция 15.

Тя посочи, че в момента в квартала се изграждат 4 км с четири метростанции от метрото на стойност 100 млн. евро и подчерта, че въпреки че в началото не е имало осигурено финансиране, е поела риска да осигури такова от общината. Впоследствие са били отпуснати средства по ОП "Транспорт" и така съфинансирането е станало малко под 40 млн.

Фандъкова съобщи, че конструкцията на метростанцията вече е изградена, а в момента текат довършителни дейности и предстои полагането на релсите. Станцията ще е с пет изхода. Предвижда се три от станциите да разполагат с буферни паркинги с капацитет по 200-240 автомобила. Наред със строителството на Метростанция 15 се изгражда и Метростанция 18 в "Горна баня", където метрото ще прави връзка с влаковете за Перник.

Ремонт затваря частично бул. "Президент Линкълн" до края на юни

Ремонт затваря частично бул. "Президент Линкълн" до края на юни

Преместват се и две автобусни спирки в кв. "Овча купел"

Успоредно с това тече и реконструкцията на три големи улици и булеварди в квартала.

Кметът посочи, че след строежа на метротунела бул. "Президент Линкълн" е наново изграден, като се очаква участъкът да бъде изцяло завършен преди 15 септември.

Заедно с него се изгражда и новата улица "Централна" с пробив, която започна преди месец и очаквам в началото на следващата година да бъде готова, каза още Фандъкова. Предстои и възстановяването на ул. "Монтевидео".

Тя допълни, че в средата на 2020 г. 4-те км от метрото трябва да бъдат напълно завършени.

"Изцяло се обновява и ул. "Житница", която години наред беше в ужасно състояние. От едната й страна се изгражда и тротоар, какъвто досега нямаше", изтъкна още кметът.

До края на годината тръгва метрото от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов"

До края на годината тръгва метрото от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов"

Поставят и преградни стени, които да предпазват от инциденти

По нейни думи само за последните години в района са били обновени над 10 км основни улици и булеварди. Освен това са били завършени две училища и предстои изграждането на нова детска градина.

На въпрос защо транспортният тунел при "Красно село" не работи, Фандъкова отговори, че това ще се случи, когато приключи работата по ул. "Житница".

Тя обясни, че общината има сериозни проблеми с отчуждаването и стигне ли се до такова, винаги започват съдебни битки. Остана една къща, на чиято собственичка предоставихме общинско жилище, но тя все още няма желание да излезе от къщата си, посочи кметът.

Фандъкова обеща, че големите ремонти в София приключват до 15 септември

Фандъкова обеща, че големите ремонти в София приключват до 15 септември

Обявява решението си за местни избори в началото на септември