Третата линия на метрото се изгражда с 400 млн. евро европейска солидарност. Изпълнени са над 60% от дейностите по проекта, а в края на годината се очаква да достигнат до 80% - от столичния квартал "Красно село" до Малък градски театър. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг, след като показа достижението на столичната инфраструктура на главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние.

Барние обясни на Борисов за преговорите Брюксел-Лондон

Барние обясни на Борисов за преговорите Брюксел-Лондон

Той също така е поздравил Борисов за успешното провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС

Фандъкова заяви, че това е един граждански проект, който е в полза на града и на всички граждани, които използват най-бързия и екологичен транспорт. "Това беше първият проект, одобрен за европейско финансиране от новия програмен период", коментира тя и добави, че се очаква със завършването на третата линия на метрото около половин милион души дневно да използват метрото.

Тя посочи, че до месец май тази година се очаква тунелопробивната машина до достигне до Националния дворец на културата, с което впоследствие Столична община да подготви проекти за европейско и национално финансиране.

"Г-н Барние има много важна задачи като главен преговарящ от страна на Европейския съюз по темата Брекзит да проследи къде отива част от европейската солидарност. По този начин той видя, че парите отиват за софийското метро и за гражданите на столицата", допълни Фандъкова.

Плочките пред НДК не издържаха до края на европредседателството

Плочките пред НДК не издържаха до края на европредседателството

"Положението е разклатено"

Мишел Барние, главен преговарящ от името на Европейския съюз за Брекзит, посочи, че това е една от най-смислените европейски политики, които засягат гражданите. "Именно в рамките на тази политика след присъединяването на България в ЕС, е получила европейски средства за изграждането на този толкова важен проект за гражданите на София", каза той.

Барние заяви още, че за 14 години са инвестирани един милиард европейски средства в името на солидарността. "Това не са само думи, това са факти, защото софийското метро е бързо и динамично", констатира той и допълни, че метрото е граждански, екологичен и икономичен проект.

"Тази солидарност се упражнява в период от седем години точно, докато приключи третата линия на метрото от 2007 до 2020 година", обясни Барние и посочи, че е много важно всички ангажименти, които са поети към 28-те държави да бъдат изпълнени.

Фандъкова: Големите ремонти започват

Фандъкова: Големите ремонти започват

Ремонтите влизат и в кварталите

По думите му това засяга пряко България по въпроса за селското стопанство, регионалната политика и община София за метрото. "Ние постигнахме споразумение с британците за гаранция на правата за 4.5 милиона граждани, които живеят от двете страни на Ламанша", категоричен бе той и увери, че има споразумение с британското правителство за участието им в настоящия финансов период, в който влиза и изграждането на третата линия на софийското метро.

На въпрос доволен ли е от сегашното изпълнение на метрото и състоянието на инфраструктурата, Барние заяви, че не може да определи дали всичко наред, тъй като не използва метрото толкова често, колкото българските граждани.

Дондуков пак е за ремонт

Дондуков пак е за ремонт

Докога СО ще се измъква с "обектът е в гаранция"?