Новите плочки пред НДК не издържаха до края на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

Ремонтът на площада пред НДК приключи в края на 2017 година, а плочките издържаха около 5 месеца. 

Това сочат постове в социалните мрежи.  
На снимките се вижда как плочките на обновения площад вече са се повдигнали. Образували са се "вълнички", както посочват потребители във "Фейсбук".

Новият вид на плочките пред НДК предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Открояват се коментари като "То нали Председателството приключва скоро...", "След председателството ще стане чуден екстремен парк", "...една година изкараха, а старите не бяха мръднали от 83та година..." и други. Чужденецът Тим Рюгер пише: "Спрете европейските пари към България, докато не започнат да изпълняват подходящи строителни изисквания и да осъществяват контрол на качеството. Това е нелепо." 

Ремонтът на площада пред НДК е извършен от фирмата "Джи Пи Груп". На сайта на фирмата пише, че при ремонтните дейности са монтирани 12 500 кв. метра гранитни плочи, над 500 кв. метра тактилни ивици, гео текстил и хидроизолация. При ремонта са поставени и 450 метра отводнителни съоръжения с предпазен и подложен бетон. Въпреки това обаче плочките са за ремонт. 

Справка на сайта на Столична община показва, че за ремонта на площада са платени 2.5 милиона лева без ДДС. 

Снимка 352784

Източник: Петър Стоянов/"Фейсбук"

Снимката на Петър Стоянов е направена в понеделник, 23 април. 

Днес, 25 април, от фирмата изпълнител вече аварийно са ремонтирали ремонтираните плочки. Проектовият ръководител на "Джи Пи Груп" Йордан Траханов заяви във връзка с ремонта, че причината за надигането и напукването на плочките е движението в тунела под НДК. По думите му именно движението в тунела довело до деформации, които фугите не успели да поемат. "Затова ще бъдат направени още, които освен това ще са и по-големи, за да могат да поемат температурните разширения", пишат БГНЕС, цитирани от mediapool. 

Траханов е категоричен, че проблемът с повдигането на плочките няма общо с качеството на ремонта. Деформацията била причинена от непредвидени обстоятелства. Като доказателство за това той посочва, че на други места по площада плочките не са деформирани. 

Ето и снимка от "Фейсбук", публикувана около 14.30 часа днес, 25 април.

Снимка 352790

Източник: Петър Стоянов/"Фейсбук"

Авторът Петър Стоянов обяснява, че въпросните плочки били поправени още снощи, 24 април. На заден план на снимката се вижда заградено пространство, където ремонтът продължава. От фирмата дават гаранции, че ремонтът там ще приключи до края на седмицата. Според автора обаче съмненията остават - "докога ще я караме така - постоянно закърпвайки положението; защо повечето големи ремонти имат същата съдба; защо едни и същи компании продължават да ги правят, въпреки предполагаемата липса на капацитет; както и притеснението какво става, като изтекат гаранционните срокове", пита потребителят.

Между коментарите на изображението се открива и сигнал, регистриран в контактния център на Столична община. Сигналът е с регистрационен номер №83584. Прави впечатление, че сигналът е подаден още на 6 април тази година. 

Сигналът гласи: "Новите площадни плочки пред НДК са се деформирали и са станали на вълни. Не изминаха и 6м от както са поставени и качеството си проличава. НДК от към страната на Фритьоф Нансен до билетния център." Към момента сигналът все още е в процес на обработване.

ГЕРБ се скарали заради едните плочки, установи Нинова

ГЕРБ се скарали заради едните плочки, установи Нинова

Борисов провалял възможности за страната ни

News.bg припомня, че плочките пред НДК не за първи път стават стават повод за недоволство - в края на месец юни 2017 година, около скандала с ремонта на НДК и уволнението на шефа на НДК Мирослав Боршош, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че цялото председателство е сведено до ремонта на плочките пред НДК. По думите ѝ "заради едните плочки, пардон - заради едните обществени поръчки", в ГЕРБ са се скарали.

Тогава Нинова напомни, че над скандала с НДК тежи изречението на Мирослав Боршош, че обществените поръчки се подписват под натиск и в условия, които не отговарят на закона и че цари хаос, който заплашва да провали председателството.

На 25 юли Нинова определи ситуацията в държавата като тази с ремонта на НДК. "Боршош е само бушон... Кой е менторът", пита социалистката. Тогава Нинова запита управляващите и дали е упражняван натиск върху Боршош, защото още през 2015 година две лобита в ГЕРБ започнали да се борят за ремонта на плочките и парите в НДК.

Боршош е само бушон, кой е менторът, пита Нинова

Боршош е само бушон, кой е менторът, пита Нинова

Трите месеца управление на ГЕРБ-ОП било скандали,корупция, плочки и суджуци.