Целият щаб и екип за отстраняване на аварии в столицата е мобилизиран, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

Нивата на реките са завишени, но в момента няма пострадали райони. Всички екипи са на терен и са взети допълнителни мерки за превенция.

"Никой не е по-силен от природата и никой не е застрахован от проблеми", допълни обаче тя. По отношение на искането на общинските съветници от БСП за свикване на извънредно заседание на СОС за готовността на Столичната община да реагира при бедствия и кризи, Фандъкова коментира, че общинският съветник от мястото си на банката в съвета не може да види всички мерки, които се взимат, но увери, че общината е в готовност. "Аз разбирам, че е забавно на г-н Паргов, но мисля, че няма нищо забавно в природните бедствия", коментира Фандъкова.

Регионалният министър Николай Нанков от своя страна предупреди, че прогнозата е за валежи включително до събота. Разпоредено е да се следят на денонощен режим всички язовири.

Нанков отчете - деветте язовира за питейно-битови нужди са в отлично състояние

Нанков отчете - деветте язовира за питейно-битови нужди са в отлично състояние

Контролирано се изпускат водни количества от язовирите, речните легла до 500 метра след язовирните стени са почистени

Фандъкова да обяснява какви плановите мерки на СО при възникване на подобни ситуации, какви са мерките за предотвратяване на подобни явления, какви са екипите за действие при кризисни ситуации, какви са финансовите средства отделени от общината и какво е състоянието на канализационната мрежа и на шахтите. Това искат общинските съветници от БСП.

Калоян Паргов от групата на БСП в СОС призова Фандъкова на изслушване относно взетите мерки при бедствия и кризи.

"Призовахме всички, които мислят за София и са загрижени за това какво се случва в София и каква е готовността на Столична община за реакция при бедствия и кризи, особено след това, което се случи с наводненото метро и то не една метро станция, а няколко и булеварди, да положат подписи под Доклад за искане за извънредна сесия, която да се проведе заедно със следващата редовна, на която да изслушаме кмета", обясни пред медии Паргов.

Социалистите в СОС са събрали 15 подписа, нужни са още 6. Това ще лежи на съвестта на всички колеги, независимо опозиция или управляващи, посочи Паргов