Тази година понеже ел.енергията е скъпа, всички, които можеха да минат на дърва, минаха на дърва. Хората се презапасяват, ако не им трябват - молбата ми е да не го правят. Това каза Явор Гечев, служебен министър на земеделието, в предаването "Защо, г-н министър?".

"Няма контрол върху това какви дърва се заявяват и кой злоупотребява. Над 10 проверки на седмица правим, за да няма кражби", посочи той. Гечев заяви, че Министерство на земеделието предлага кметовете да си правят списъците, но в платформа на министерството, за да има контрол. Той предлага и всички фирми за дърва да се закачат за платформата на МЗГ.

Дърва ще има, не се презапасявайте, призовава министър

Дърва ще има, не се презапасявайте, призовава министър

Търсенето на дърва е нараснало три пъти

Явор Гечев поясни, че държавата продава на ниски цени, появяват се фирми, които дават висока цена за транспорт и така цената става скъпа. "Механизмът е сбъркан. Държавата няма инструменти за контрол на процеса. Има злоупотреба, ще има и глоби", категоричен бе той.

Министърът коментира и сигнала на животновъдите до Европейската прокуратура. Там ще се въведат карти за регистрация на всяко животно, поясни Гечев. Предвижда се изготвянето на нов план заедно с всички представители на животновъдите и земеделците. По повод за назначения на съветници за консултиране, той каза, че тези средства са предвидени от ЕК и не могат да бъдат намалени.

КЗП следи изкъсо продажбите на въглища, пелети и дърва за огрев

КЗП следи изкъсо продажбите на въглища, пелети и дърва за огрев

Проверките ще продължат до средата на ноември

"Служебният кабинет е направил много малко промени, категорично не се връщат кадри на ГЕРБ и ДПС по районите, но не очаквайте един кабинет да работи, да носи цялата отговорност и да не прави кадрови промени", каза в отговор на въпрос за промени в областните управи и горските стопанства Явор Гечев.