Не е вярно това, което казва френската телевизия. Не съм погребвал никога дете от дома.

Това заяви гробарят от Медвен Христо Цончев пред Нова телевизия.

Именно той е човекът, който развеждал френските журналисти и им разказвал за дома за деца с умствена изостаналост в Медвен. Неговият разказ става основа за филма „Малките фантоми на България".

Припомняме, документалният филм на френската телевизия "Франс 2" предизвика нов скандал, свързан с изоставените деца в България.

Най-потресаващата част от филма на Патрис Лортон и Ан Клод Бекет е именно частта с разказа на Цончев.

„Бях пиян, принудиха ме да говоря", призна гробaрят преди дни пред Sliveninfo.

Пред Нова трелевизия, той заяви: Не съм казвал нищо по френската телевизия, всичко е измислено. Може да съм бил малко почерпен, но всичко, което го казват те, е измислено. Пари не съм вземал. Нищо не са ми предлагали.

Бях осем години директор и децата винаги са погребвани с почит, каза от своя страна Радостина Петрова - бивш директор на дома в Медвен.
Не съм директор и на гробището, но никога не съм чувала да имало такива зловещи истории, каквито се казват във филма, категорична беше тя.

Няма случай да е разкопаван гроб, това е пълна лъжа, каза и Коста - човекът, който реално погребвал децата от дома.

Беше излъчено интервю с жена, пожелала да остане анонимна, която заявява, че хора, наети по програма за временна заетост да чистят гробищата, са намерили изровени кокали и дрехи на дете.
Според нея бившата директорка Радостина Петрова им е наредила да отидат и да заровят кокалите. Жената споменава и за удавено дете преди няколко години.

В отговор бившата директорка Радостина Петрова заяви, че всички са разпознали жената - това бивша служителка на дома. По думите на Петрова тя е била уволнена за побой на дете. Имало е дело срещу нея, което е било спечелено.
„Няколко пъти се питва да се върне в дома, но аз категорично се възпротивих", заяви Петрова. По думите й гледката след като служителката пребила детето, е била ужасна.

Бившата директорка заяви, че за осемте години, през които е била в дома, е имало около 7-8 смъртни случая като причина са тежките увреждания, които имат децата.

Според медицинската сестра от дома, децата винаги са получавали най-добрата медицинска помощ в болниците в София, Стара Загора, Пловдив. Никога не са липсвали медицински грижи и в дома, категорична е тя.

В дома са настанени 51 деца, а персоналът е 45 души. Служителите на дома обаче заявиха, че има недостиг на санитарки, социални работници, психолог.