Кметът на Ямбол и общините Стралджа и Тунджа обсъдиха проблемите с  транспорта.

Община Ямбол не е забранявала автобусите да спират на спирките в града, а кметовете подали грешни маршрути. Това съобщиха от община Ямбол след днешната среща между кмета на града и кметовете на общини Стралджа и Тунджа.

Община Попово остана без обществен транспорт

Община Попово остана без обществен транспорт

До ситуацията се стигнало заради лошото финансово състояние и нелоялната конкуренция

Като пример е посочено село Кунево, община Тунджа, в чието землище не останали дори и камъни от къщите. Голяма част от тези разписания не са адекватни към настоящата ситуация, за което отговорността е изцяло на кметовете на двете общини Тунджа и Стралджа, пишат от общината.

В маршрутите имало не само грешни данни, но и несъществуващи и сгрешени спирки, включително със села, които отдавна не съществуват и са заличени, какъвто е случаят със село Кунево, община Тунджа. Голяма част от тези разписания не са адекватни към настоящата ситуация, за което отговорността е изцяло на кметовете на двете общини Тунджа и Стралджа.

Според кмета на Ямбол Георги Славов има изкуствено нагнетяване на напрежението при определяне на спирките на междуселищния автобусен транспорт на територията на града В срещата участва и Дикран Бохосян- ръководител на териториалната структура на Изпълнителна агенция Автомобилна администрация.

В Наредба №2 на Министерството на транспорта е упоменато, че може да се слиза на всички спирки по желание на пътника, но това не е вписано в разписанията нито на община Тунджа, нито на община Стралджа. Според кмета на Ямбол това е съществен пропуск.

Качването на автобусите за селата трябва да става само от Автогарата, защото това ще гарантира, че всички пътници ще бъдат обслужени и няма да има правостоящи пътници, категорични са от общината. Целта е да има място за всички пътници.

Кметът на Ямбол декларира, че ще съгласува съществуването на междинни спирки в града, ако това изрично е заявено от кметовете и кметските наместници на селата и тяхното искане е приложено към искането за съгласуване.