Хасковлии продължават да събират подписка заради радиоактивната вода, предава кореспондентката на БНР.

Подписите се събират пред храмовете в града. Инициативният комитет настоява здравното министерство спешно да проучи заболяванията в засегнатите райони.

Припомняме, че от четвъртък вечерта има забрана водата да се използва за пиене и готвене. Вчера здравният министър Илко Семерджиев посети Хасково, за да види как се изпълняват препоръките на междуведомствената комисия. Той участва в заседание на сформирания от областната управа щаб. По време на срещата е решено веднага след почивните дни - още на 18 април, да се извърши спешен цялостен мониторинг на всички водоизточници в Хасково.

Цялостно изследват водата в Хасково за уран

Цялостно изследват водата в Хасково за уран

Здравният министър проверява на място спазват ли се указанията

Въпреки дъжда, пред храмовете в областния център има желаещи да се подпишат в подписката. Местна жителка споделя, че щом е Великден, а водата на Хасково е замърсена, това е сигнал към гражданите да бъдат по-духовни, да обръщат повече внимание и да има повече контрол.

Инициаторите на подписката са категорични, че предприетите мерки са закъснели. Според тях употребата на вода с алфа активност над 13 пъти е много по-опасно съдържанието на уран.