Край Шабла започна фестивал на хвърчилата. Организатори са Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Община Шабла. Фестивалът е посветен на редкия и емблематичен за района вид птица - червеногушата гъска.

Инициативата включва състезания с хвърчила за малки и големи, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери и хвърчила, както и работилница за хвърчила на място.

Съпътстващата програма на фестивала също е доста богата - представления на детски танцови и театрални състави от района, екскурзии за наблюдение на птици, изложби на наградените произведения от международния фото-конкурс "Дивото", Фотоваканция 2011 и конкурса за плакат на тема "Европейската екологичната мрежа НАТУРА 2000 - живот в хармония с природата".

Забавления са организирани и при фара на нос Шабла и в сградата на Зеления образователен център в града.

Красотата и природните дадености на района - високи скалисти брегове със силни ветрове - превръщат фестивала в идеално средство за привличане на много посетители от страната, а защо не и от чужбина, посочват организаторите.

Допълват, че очакват той да се превърне в традиционно ежегодно събитие, което да спомогне за добрия имидж на община Шабла и да послужи за реклама на екотуризма и устойчивото развитие на района.

Фестивалът се организира в рамките на проект „Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска в България", финансиран по програма Лайф + на Европейския съюз и изпълняван от БДЗП в партньорство с Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) и Световния тръст за водолюбиви птици (WWT) - Великобритания, земеделска кооперация „Кирилови" ООД и ЛРД Шабла.