Таксиметрови шофьори от Пловдив излязоха на протест срещу законовите промени, с които се въвежда т.нар. "патентен данък" за таксиметрова дейност.  

Около 150 автомобила и шофьори се събраха до стадион „Пловдив” днес следобед.

Шофьорите заплашиха, че ако не бъдат приети исканията им, ще излязат на масови протести и ще блокират ключови кръстовища и пътни артерии в Пловдив, а ще се организират и за национално шествие до София, и блокиране на столицата. Те са уверени, че имат подкрепата на колегите си от цялата страна.

Припомняме, миналата седмица и таксиметровите шофьори от София блокираха изненадващо ключовото кръстовище "Орлов мост".  

Таксиметровите шофьори настояват за отмяна на законопроекта, който в сряда мина на първо четене в парламента.  

В него се прeдвижда налогът за такситата да бъде между 400 и 1000 лв. за всеки автомобил, като сумата ще се определя от общинските съвети по места и ще  се заплаща от превозвач, лицензиран да осъществява такава дейност. 

Пловдивските таксисти нарекоха новия налог „кръвен данък“ и призоваха народните представители да отхвърлят  закона в този му вид.

За днес беше предвидено и шествие по пловдивските улици, което обаче се оказа  забранено, поради което таксистите се ограничиха само с изявления пред медиите и уверения за общонационална стачка, в случай че исканията им не бъдат чути.