Започва открита процедура за избор на строителен надзор при изпълнението на мерките за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".

Прогнозната стойност е 59 000 лв. без ДДС, като кандидатите могат да подават оферти до 17.30 часа на 21 май.

В началото на месеца АПИ обяви тръжната процедура за изпълнител на мерките в 16-километров участък от път I-1 Крупник - Кресна между 380-ти и 396-ти километър - част от дясното платно на АМ "Струма", лот 3.2.

Нови водостоци, мрежи и камери обещава АПИ за Кресненското дефиле

Нови водостоци, мрежи и камери обещава АПИ за Кресненското дефиле

Няма да се връщат средства за АМ "Струма", уверяват от АПИ

Предвижда се изграждане на оградни съоръжения за защита на животните и птиците в района, както и модифициране на съществуващите водостоци, за да се осигури безпрепятствен достъп и преминаване на дребните животни. От двете страни на пътя ще се монтират мрежи с височина 1,20 м, които да не позволяват на животните да излизат на пътното платно, а на големите съоръжения ще се поставят мрежи за птици с височина 4 м. Мерките ще се изпълнят, без да се спира трафикът. Целта е да се опази биологичното разнообразие в района. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 440 780 лв. без ДДС или 2 928 936 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 300 дни.

Припомняме, през януари стана ясно, че България оттегля апликационната форма за изграждането на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Работата по подготовката за изграждането на участъка обаче продължава, тъй като държавата ще иска с нов проект европари за магистралата.

Според еколози има две наказателни процедури от Европа към проекта за строеж на "Струма" през Кресненското дефиле - за вече извършване на строителство и нарушаване на биоразнообразието, а от декември месец има и искане за наказателна процедура по директивата за пътна безопасност.

Държавата ще иска с нов проект европари за АМ "Струма"

Държавата ще иска с нов проект европари за АМ "Струма"

Председателят на УС на АПИ Терзийски не беше категоричен, че дали няма пак да плащаме ние