10 млн. лв. помощ насочват от Министерския съвет за пострадалите от наводнението общини - основно за инфраструктура, 20 млн. лв. остават за останалите общини.

Това обясни пред бТВ зам.-министърът по транспорта Красимир Папукчийски

Пред епидемиологичен взрив са наводнените карловски села, искат COVID-гурутата да ги посетят
Обновена

Пред епидемиологичен взрив са наводнените карловски села, искат COVID-гурутата да ги посетят

Отново липсва техника за почистване

По думите му била възстановена вече голяма част от инфраструктурата - ВиК на 50%, ел. захранването - на 100%, в момента се оценяват щетите по сградите на хората и от другата седмица ще започнат да се изплащат помощи. В момента на терен работят 400 военни от Българската армия, както и наета техника.

Папукчийски съобщи, че от следващата седмица започва поставянето на временни мостове с цел възстановяване на транспортната инфраструктура между селата. 

На този етап най-много средства се предвиждат за село Богдан, което е най-пострадало, твърди той. Там има най-много разрушения и 50% от улиците все още са неосветени. Над 3 км е засегнатата жп инфраструктура в пострадалите райони.

Междуведомствената комисия е обсъдила превенцията - почистване на речни корита, оформяне на пътища в планинските участъци, почистване на дерета, укрепване на язовирни стени и поставяне на диги.

Доброволците в Карловско не искат общината да ги дезорганизира

Доброволците в Карловско не искат общината да ги дезорганизира

Интернет платформа свързва дарители и нуждаещи се

Министърът на транспорта уточни, че приоритетът на държавата е възстановяване на нормалния живот на хората в засегнатите села, като се очаква до зимата разрушенията да се възстановят. От следващата година трябва да започне да се действа и по плана за превенция.

Междувременно министърът на отбраната Димитър Стоянов съобщи пред БНР, че над 2200 военнослужещи помагат за възстановяването на пострадалите населени места в Карловско.

Само вчера, 15 септември, на терен са били над 400 военнослужещи. Целта е максимално бързо разчистване на домовете, впоследствие и на дворовете, като процесът ще продължи вероятно и през октомври.

Нужна е лекогабаритна техника, с каквато Българската армия не разполага. Най-голямата тежест по оказването на помощ пада върху 61-ва механизирана бригада, както и върху 3-а авиобаза в Граф Игнатиево и 24-а авиобаза в Крумово.

По-късно от община Стара Загора информираха, че се готвят да предоставят 50 000 лева в помощ на пострадалите от наводнението жители на Каравелово, Богдан, Слатина и Трилистник.

Общинските съветници целят подпомагане на пострадалите от опустошителното наводнение, в следствие на интензивни валежи в началото на месеца, оставило без дом жители на общините Карлово и Марица.

Парите ще се предоставят в полза на двете пострадали общини чрез договор за дарение - 30 хил. лева за Община Карлово и 20 хил. лева за Община Марица.

Предстои предложението да бъде гласувано на 29 септември, когато е редовното заседание на Общински съвет Стара Загора. То ще бъде с предварително изпълнение, с оглед належащата нужда от помощ. Средствата ще са за сметка на планирани разходи от общинския бюджет, функция "Отбрана и сигурност", дейност "Превантивна дейност за намаляване на вредните последствия от бедствия и аварии".