Няма опасност за качеството на питейната вода и за околната среда в района на Брегово. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който по разпореждане на премиера Бойко Борисов инспектира района на Брегово, където беше обявено бедствено положение заради обилното снеготопене.

Питейната вода в Брегово не е застрашена от замърсяване

Питейната вода в Брегово не е застрашена от замърсяване

Обявеното бедствено положение остава до нормализирането на обстановката

Резултатите от пробите на Регионалната здравна инспекция за качеството на питейната вода показват стойности в границите на допустимото.
Според резултатите от първите експресни анализи на Басейнова дирекция "Дунавски район" от водата на река Тимок се установява, че качеството на водата е добро и характерно за годишния сезон.
При анализа на пробите са получени следните резултати: РН - 7,74, разтворен кислород - 8,7 mg/l, eлектропроводимост - 346 µs/sm, температура - 9,4 °C.

Стана ясно и че контролът за качеството на питейната вода ще продължи и през следващите дни и ако има промяна, гражданите ще бъдат уведомени.

"През цялото време държавата е на мястото си - институциите работят в координация и се взимат необходимите мерки, с които да се гарантират животът и здравето на хората", категорично заяви Димов и добави, че е безотговорно да се насаждат страхове у хората. "Кметът тук явно е започнал предизборна кампания", отсече министърът. "Опозицията е за това, да следи управлението, но в такива ситуации трябва да има консенсус", коментира Димов по повод нападките на БСП, че правителството руши държавата и държавността

Бюрото на БСП заседава в помощ на Брегово
Обновена

Бюрото на БСП заседава в помощ на Брегово

Социалистите търсят дългосрочно решение на проблема с наводненията в района

Димов съобщи още, че ВиК - Видин е в напреднала фаза по проекти за 36 млн. лв. по Оперативна програма "Околна среда".

"Разговарях с министъра на земеделието Румен Порожанов и той е поел ангажимент веднага след оттеглянето на водата да бъдат направени оценки и да бъдат компенсирани хората с реални загуби."

Екоминистърът увери и че властите следят нивата на реките и комплексните и значими язовири. По думите му към днешна дата няма опасност.

Димов коментира и ангажимента на правителството да се създаде нова структура за язовирите, която да реагира бързо при аварийни ситуации. След създаването на структурата кметовете на населените места ще разполагат със срок от около месец, за да преценят дали могат да управляват водоемите. Ако не могат, язовирите ще се прехвърлят към новия орган. "В момента се подготвят законови промени за язовирите, защото трябва да имаме ясни критерии за категоризация и кой носи конкретна отговорност".

Спешно аварийно укрепване е нужно на дигите във Видинско

Спешно аварийно укрепване е нужно на дигите във Видинско

След оттичането стопаните ще бъдат обезщетени