Кметът на Тутракан е готов да даде оставка заради неяснотите със закупени от него нови на занижени цени. Не съм се облагодетелствал от това, че съм кмет на Тутракан, коментира по темата кметът Димитър Стефанов. В продължение на повече от две години съм купил 15 декара земеделска земя и декар и половина изоставено лозе, което не знам даже къде се намира, обяснява кмет. През 2017 г. по молба на самия продавач закупил шест декара земя.

В декларацията е вписана стойността по данъчна оценка, но нека някой в България каже, че декларира имотите при продажба не на данъчна, а на пазарна оценка, оправдава се Стефанов.

Задава ли се Тутракан гейт?

Задава ли се Тутракан гейт?

Зъболекарски кабинет оборудван с пари по европрограма за рибарство и едни 8 дка, които струват 1000 лв.

Около 900 лева на декар платил като реална цена. "В интерес на истината за рентата, която се полагаше за миналата година, изпратих човек да я вземе, за да помогна на едно семейство, което беше много зле финансово. Бяха толкова закъсали, че не можеха да си изпратят децата на училище", казва още кметът. Първите шест декара, които се цитират в сайтовете - земеделска земя и това изоставено лозе, за него купувачът ми каза: "И него ти го давам, не ми трябва". Може би повече от 30 години този терен, на който се намира лозето, е необработваем. Самозалесил се е с храсти", обяснява Стефанов.

"Тези шест декара и трите декара от 2018-та година се намират близо до моята орехова градина, която съм я садил много преди да стана кмет. Исках да си увелича площите с ореховия масив. Предложиха ми шест декара и три декара, които са в съседство", разказва кметът на Тутракан.

Проблемът според него е, че в имотната декларация е записал данъчната оценка, на която ги е купил, а не реалната, която е платил. "Ако съм искал да направя нещо незаконно, нямаше да ги декларирам. Но аз съм декларирал съвсем коректно всичко, което притежавам като имоти", добавя градоначалникът.

Категорично заявявам, че никога не съм се облагодетелствал от това, че съм кмет, не съм се облагодетелствал с общински терени или сгради, категоричен е Стефанов. Ако наистина обществеността смята, че това е абсолютно незаконно и нямам право да бъда кмет на тази община, съм готов още утре да напусна кметското място без да ме притеснява нищо, изтъква кметът.