Свикват комисия в Нова Загора за оглед и оценка на щетите от градушката, предаде БНР по информация на кмета на града Николай Грозев.

Градоначалникът увери, че обстановката вече е нормализирана.

Припомняме, вчера градушка удари Нова Загора и района на Карлово.

По думи на кмета са нанесени сериозни щети по черешовите и малиновите градини, както и по площите с царевица, пшеница и ечемик. Според него посевите в поразените площи са унищожени, а свиканата извънредна комисия тепърва ще уточнява точната стойност на щетите.

Грозев заяви, че земеделските производители ще бъдат уведомени, че могат да подадат молба и в 7-дневен срок комисия да оцени щетите на земеделските му площи.

Едва 1/3 от земеделските земи може да предпази Агенцията за борба с градушките

Едва 1/3 от земеделските земи може да предпази Агенцията за борба с градушките

Ведомството разполага с 13 000 противоградни ракети

Колкото до хората в населените места, на които е унищожена продукцията в дворовете, там няма какво да се направи, ако не е застрахована, обясни той.

Грозев съобщи и че е разпоредена проверка на нивата на язовирите в общината. Засега не се отчита опасност от преливане или скъсване на диги.

Припомняме, в рамките на месеца това е втората опустошителна градушка. На 6 май в няколко района на Централна северна България падна силна градушка. Най-пострадало се оказа село Българене, където са унищожени всички лични стопанства и посеви на полето, след като там паднаха ледени зърна с големината на орех.

Порожанов обеща обезщетения за всички пострадали от градушките

Порожанов обеща обезщетения за всички пострадали от градушките

Вече е сформирана комисия, която да направи оценка на щетите

Ден по-късно беше сформирана комисия към областната и общинската служба "Земеделие", която да извърши оценка на щетите на място.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов лично посети опустошеното плевенско село и увери хората, че ще получат обезщетение.

По-късно стана ясно, че Агенцията за борба с градушките може да предпази едва 1/3 от земеделските земи.