Връщат косото паркиране по столичната ул. "Съборна", съобщават от "24 часа".

Ще бъдат поставени и пиломати в участъка между кръстовището с "Цар Калоян" до пл. "Св. Неделя", които ще позволят на живеещи и работещи на улицата да спират с автомобил за кратък престой. Решението е на транспортната комисия към СОС.

В момента на улицата има 12 паркоместа, след като от лятото тя стана полупешходна зона. Проектът, чийто основен инициатор беше "Спаси София", обаче породи недоволство сред живеещите и работещите на улицата, които също се обединиха в сдружение - "Спаси Съборна". Хората поискаха паркоместата и автомобилното движение да бъдат върнати.

Вчера кметът Йорданка Фандъкова заяви, че трябва да се чуят различните становища по казуса. Според нея се е избързало с превръщането на ул. "Съборна" в пешеходна - това е трябвало да стане след обновяването на пл. "Св. Неделя".

Фандъкова напомня на "Спаси София", че не е единствената гражданска организация

Фандъкова напомня на "Спаси София", че не е единствената гражданска организация

"Съборна" трябвало да стане пешеходна след реконструкцията на пл. "Св. Неделя"

Като компромисен е приет вариантът за косо паркиране и поставяне на пиломати.

"За да постигнем повече паркоместа местим паркирането от северната страна, то ще бъде косо. Така ще има 26 паркоместа. Предлагаме от кръстовището с ул. "Цар Калоян" до пл. "Св. Неделя" да се разположат пиломати, които да не допускат безразборно навлизане на коли, а ще дават достъп за кратковременен престой само на живеещи и работещи там. Не става дума за паркоместа, а само за възможност за кратковременен престой, като достъпът ще е контролиран", обясни зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.

Все още не е ясно точно какви ще са пиломатите. Има два вида - с дистанционно или с камера, които допускат само определени номера на автомобили.

Пореден протест срещу превръщането на столичната ул. "Съборна" в пешеходна

Пореден протест срещу превръщането на столичната ул. "Съборна" в пешеходна

Хората се опасяват, че няма да могат да стигат до домовете си с автомобилите си

Независимият общински съветник Борис Бонев обаче е на мнение, че не може 2/3 от улицата да е паркинг. Владислав Панев от "Демократична България" също смята, че решението с пиломатите ще обезсмисли пешеходната зона.

От своя страна Андрей Зографски от "Спаси София", който е и експерт към транспортната комисия, посочи, че косо паркиране на еднопосочна улица е незаконно и ще бъде отменено в съда.

Решението за новата организация на ул. "Съборна" ще действа до реконструкцията на пл. "Св. Неделя". Времето дотогава ще бъде използвано за адаптиране на средата

Зам.-председателят на комисията Зафир Зарков обясни, че се разработват нормативни промени, които да дадат възможност на живеещите и собствениците на търговски обекти за кратковременен престой на места, които са пешеходни зони.