Всяка промяна трябва да обслужва по най-добрия начин хората в града. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод искането на живеещи и работещи на ул. "Съборна" за връщане на автомобилното движение и паркоместата.

Припомняме, инициативата на "Спаси София" да превърне централната столична улица в пешеходна зона породи недоволство сред жителите.

В тази връзка Фандъкова изтъкна, че кметът и общинските съветници трябва да търсят баланса, за да не пострада дадена група от хора заради техни решения.

Относно "Спаси София" тя обясни, че се е срещала с тях, за да чуе аргументите им, Общинският съвет е длъжен да ги изслуша но тя самата не може да каже какво ще реши СОС.

Пореден протест срещу превръщането на столичната ул. "Съборна" в пешеходна

Пореден протест срещу превръщането на столичната ул. "Съборна" в пешеходна

Хората се опасяват, че няма да могат да стигат до домовете си с автомобилите си

"Когато има различни мнения, те трябва да се чуят и трябва да има диалог. Не може да смятаме, че има само една гражданска организация и винаги тя да е единствено права. Трябва да чуваме всички и внимателно след обсъждане да се взимат решенията", категоричен бе градоначалникът.

Тя обясни, че в много от документите на общината е предвидено улицата да е пешеходна. След постъпването на проекта от общината са имали уверение, че той е обсъден с гражданите. Според Фандъкова превръщането на "Съборна" в пешеходна улица е трябвало да се случи, когато тя се реконструира - след изпълнението на проекта за пл. "Св. Неделя".

Столичани протестират срещу превръщането на ул. "Съборна" в пешеходна зона

Столичани протестират срещу превръщането на ул. "Съборна" в пешеходна зона

Те се опасяват от фалит на магазини и липса на паркоместа

Относно твърденията на "Спаси София", че вотът в програмата "София избира" е манипулиран, кметът заяви, че зам.-кметът по дигитализация е обявил опитите за проникване в системата и сезирането на компетентните органи. Да не се окаже накрая, че крадецът вика: "дръжте крадеца", отбеляза тя.

Тя подчерта, че все още не са ясни резултатите от гласуването по програмата. По нейни думи не бива гражданското пространство да се изземва от една организация.

"Мисля, че това беше една чудесна идея, която трябва да развием, а не да се получават дребни разправии, които да я компрометират. София е град на активните хора и те не се изчерпват с една организация", категорична бе Фандъкова.