Улиците в столичния район "Искър", който е най-близо до аерогара София, от години носят имената на известни български пилоти - "Капитан Димитър Списаревски", авиоконструкторът "Проф. Цветан Лазаров" и военни, оставили имената си в българската история, но малко позабравени днес.

Още две имена на българи, останали в паметта на авиацията ни, се предвижда да бъдат включени в съвременния живот на столицата, съобщи otbrana.com. Те са на заслужилите български пилоти поручик Симеон Петров и генерал-майор Борис Ганев. Очаква се предложението да направи районният кмет Ивайло Цеков на предстоящо заседание на Столична община. По този повод той, неговият заместник полковник от резерва д-р Петър Моллов, доскоро заместник-началник на Военна академия „Георги С. Раковски" и други представители на администрацията се срещнаха с представители на военно-патриотичните съюзи.

Председателят на Българската авиационна асоциация полковник от резерва Ангел Георгиев представи мотивите към предложението на тези двама известни български авиатори да бъдат назовани улици. Поручик Симеон Петров е герой от Балканската война. Той е първият наш пилот, който лети в небето на България с аероплан - българска собственост. Генерал-майор Борис Ганев е първият директор на гражданското ни въздухоплаване и първата ни жертва на въздушен терористичен акт.

На срещата бяха обсъдени възможностите за дългосрочно сътрудничество във връзка с военно-патриотичното възпитание на учениците. За необходимостта от такава дейност говори и председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев. Конкретни предложения направи полковник от запаса Иван Петков от ръководството на Българската авиационна асоциация. Още тази събота е първатавизита на второкласници от местните училища, които ще видят военно-транспортните самолети на летище „Враждебна".